Alle chips zijn ongezond Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Ongezonde ingrediënten
“Chips heeft een hoog zoutgehalte, waardoor je met het eten van chips al snel boven de dagelijkse zoutlimiet zit”, vertelt Van der Kruk. “Dat is niet goed, want een te hoog zoutgehalte kan op de lange termijn voor een hoge bloeddruk zorgen en uiteindelijk zelfs leiden tot hart- en vaatziekten.”
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Ondanks dat groentechips meer voedingsvezels bevatten dan reguliere aardappelchips, is deze snack niet per definitie gezonder. Groentechips worden namelijk ook gefrituurd in hete olie. Je krijgt daardoor net zoveel transvet binnen als bij gewone chips.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Belangrijkste punten. Chocolade bevat meer suiker en verzadigde vetten, maar chips kunnen meer ongezonde vetten bevatten . Pure chocolade biedt hart-gezonde voordelen en antioxidanten die niet in chips zitten. Beide snacks kunnen leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen als ze overmatig worden geconsumeerd.
Sommige varianten kunnen veel calorieën, vet en zout bevatten . Sommige snacks worden ook gemaakt met geraffineerde koolhydraten en deze bieden vaak een slechte voedingswaarde. Bovendien zijn veel chips kunstmatig op smaak gebracht, met dingen zoals MSG. MSG kan slechte gezondheidseffecten hebben op sommige mensen.
Kroepoek ten slotte is gemaakt van (tapioca)meel en gemalen garnalen of gedroogde vis. Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.
Aardappelchips van merken die bekend staan om overmatig zout, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen zijn vaak minder gezond. Voorbeelden hiervan zijn Lay's, Pringles en Ruffles . Kiezen voor gebakken of in een ketel gekookte chips en het controleren van voedingslabels kan helpen een gezondere keuze te maken.
Op dezelfde manier zal het eten van chips elke dag het risico op negatieve gezondheidseffecten vergroten (niet zo erg als roken, let wel), maar het garandeert niet dat u negatieve gevolgen zult ervaren. Een ander probleem – ja, er zijn meer problemen – met voeding is dat we niet geïsoleerd eten.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Ze bevatten veel calorieën, en ook veel zout, vet en suiker. Uit een onderzoek is gebleken dat chips tot meer gewichtstoename leiden dan enig ander voedsel . Laat u ook niet verleiden door de "gebakken" of "geroosterde" versies.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Chips zijn om meerdere redenen verslavend. Zo zorgt de combinatie van zout, vet en suiker in chips voor een verleidelijke smaakbeleving. Op die manier dragen ze bij aan het ontwikkelen van ongezonde eetpatronen. De combinatie van stoffen stimuleert ook de afgifte van dopamine in je hersenen.
Moeilijk te verteren voedsel: Snacks, zoals chips, zijn vaak rijk aan vet en zout, wat moeilijker te verteren kan zijn dan ander voedsel. Dit kan leiden tot een onrustige slaap en kan bijdr.
Beter dan chips: noten
Noten zijn gezond en bevatten waardevolle eiwitten en vetten. Dan hebben we het wel over ongezouten, ongebrande noten. Niet de gefrituurde (want dat is wat de notenboer ermee doet). Gelukkig kun je de smaak oppeppen door ze zelf te roosteren.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Voorbeelden van gezonde snacks: Bruine boterham, (volkoren) beschuit, cracker of toast met licht beleg. Vers fruit zonder toegevoegde suiker of siroop: een stuk vers seizoensfruit, een schaaltje fruitsalade, een fruitbrochette, een handvol gedroogd fruit of eens een smoothie ter afwisseling.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat. Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
De review van de Eatwell Guide eerder dit jaar plaatste chips en snacks in een subsectie buiten de hoofdgids. Dit komt omdat chips niet nodig zijn als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, en de belangrijkste voedingsstof die ze leveren energie is. Met dit in gedachten, moeten we chips en snacks zien als een incidentele traktatie .
Dat komt omdat ze VOL zitten met een combinatie van zout, MSG, rijsmiddelen (natriumcarbonaat) en andere mysterieuze ingrediënten . Bijvoorbeeld, een pakje Lay's aardappelchips bevat ongeveer 1000 mg natrium, wat ongelooflijk veel is.
Zijn frietjes gezonder dan aardappelchips? Nee! Aardappelchips zijn een gezondere optie dan frietjes . Ze hebben een hogere glycemische index en het frituurproces produceert vaak meer kankerverwekkende stoffen.