Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Je kunt verse spinazie het beste op de dag van aankoop eten. Als dit niet lukt, kun je verse spinazie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Na ongeveer 2 minuten blancheren, kun je spinazie ook invriezen. In een goed afgesloten plastic zakje of bakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Laat de bladeren verwelken en laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel ze vervolgens af met koud water en knijp er zoveel mogelijk water uit. De bladeren moeten helemaal droog zijn voordat u spinazie invriest. Rol de spinazie tot balletjes of doe ze in ijsblokjesvormpjes en leg ze in de vriezer .
Blancheer de spinazie een minuut of twee in kokend water om de bitterstoffen weg te krijgen. Laat de spinazie vervolgens schrikken door deze tien seconden in ijskoud water onder te dompelen. Laat de spinazie nu goed uitlekken– hoe minder water erin zit, hoe beter. Als je met wat keukenpapier dept, gaat het wat sneller.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren.
In spinazie zitten schadelijke stoffen
Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Waarom mag je spinazie dan niet twee keer opwarmen? Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
Blancheer de bladeren
Doe de bladeren in een pan met kokend water gedurende slechts 1 minuut . Gebruik 2 liter water voor elke pond spinazie. Haal de bladeren uit het kokende water en doe ze in een kom met ijswater. Giet ze af en knijp het resterende water eruit met je handen.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Het blancheren van spinazie voor het invriezen helpt de kleur en smaak langer te behouden, omdat het het enzymatische proces dat tot bederf leidt, vertraagt . Het is echter niet zo goed in het behouden van de voedingsstoffen. Het blancheren van spinazie voor het invriezen betekent ook dat het veel langer in de vriezer bewaard blijft, tot wel een jaar.
Doe de spinazie in diepvrieszakken , haal er zoveel mogelijk lucht uit, sluit ze af en vries ze in. Het is nog beter om de spinazie in kleine, eenpersoonszakken te verdelen.
Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Doe 1 pond bladgroenten per keer in een kaasdoekzak of blancheermand en stoom 3 tot 5 minuten of tot ze goed geslonken zijn . Voeg indien gewenst ½ theelepel zout toe aan elke literpot. Vul potten losjes met bladgroenten en voeg vers kokend water toe, waarbij u 1 inch ruimte overlaat. Pas de deksels aan.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
Diepvries spinazie kun je het beste opwarmen in een steelpan op laag vuur. Meestal heeft diepvries spinazie 5 tot 10 minuten nodig om te ontdooien. Verse spinazie koken kost wat meer tijd dan diepvries spinazie koken. Verse spinazie moet je namelijk eerst wassen en drogen.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Probeer een rietje te gebruiken om overtollige lucht rond bladeren weg te zuigen voordat u zakken dichtmaakt. Leg dichtgemaakte zakken in de vriezer. Vacuümsystemen werken erg goed met spinaziebladeren. Gebruik bevroren spinazie binnen negen tot 14 maanden voor de beste kwaliteit.
Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt spinazie invriezen in een ziplock zakje of in een herbruikbaar plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Spinazie blancheren in gezouten heet water laat ze snel verwelken in minder dan een minuut, waardoor het ideaal is voor het snel koken van meerdere porties. Spinazie sauteren in olijfolie of boter op middelhoog vuur schroeit en lichtbruint de bladeren, waardoor er meer smaak aan de oppervlakte ontstaat.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen. Het ei helpt ook om de maaltijd completer te maken en geeft extra smaak aan de spinazie.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Spinazie op smaak brengen
Een aantal kruiden die goed samengaan met spinazie zijn basilicum, koriander, bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden. Voordat je de kruiden gaat toevoegen kun je de spinazie het beste even laten ontdooien. Proef vooral en probeer uit, en vindt de juiste verhouding.