Hoe weet ik of gedroogde bruine bonen niet meer goed zijn? De bonen gaan schimmelen of kiemen. Dit bederf herken je snel door goed te kijken. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen.
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Gedroogde bruine bonen kan je gemakkelijk voor een lange tijd bewaren. Wanneer je de bonen op een koele, droge en donkere plek bewaard kan je ze tot wel een jaar bewaren. Na een jaar wordt over het algemeen de schil wat harder.
Bonen worden gedroogd om te langer te kunnen bewaren. Eenmaal gedroogde bonen blijven zeker 2 jaar goed, maar hoe ouder de boon, hoe langer hij nodig heeft om te weken en te koken. Als je gedroogde bonen weekt nemen ze water op en worden ze zachter. Zo garen ze sneller en regelmatiger.
Fytinezuur vind je in het vliesje rond bonen, noten, zaden en granen. Koken vernietigt fytinezuur niet, weken en kiemen wel. Saponinen, het woord zegt het eigenlijk al, zijn zeepstoffen. Ze kunnen zich binden aan zowel water als vet (da's best bijzonder).
De gezondste variant zijn gedroogde bonen, maar dat vraagt meer aandacht en tijd. Veel mensen kiezen dan ook voor bonen uit blik of uit een pot, maar die moet je dan wel eerst even goed afspoelen. Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen.
Tussen de 50 en 60 minuten zou voldoende zijn. Heb je voorkeur voor een bite dan kook je ze iets korter, wil je graag zachte bonen dan kook je ze iets langer. Gebruik ca. 3 x zoveel water als de bonen om te koken.
Als de bonen er nog goed uitzien en ruiken (of nou ja, zoals kidneybonen dat normaal doen), kun je ze prima opeten, ook als de houdbaarheidsdatum al maanden verstreken is.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor het invriezen om de kleur en textuur te behouden.
Dus als u een gevlekte schil, donkere vlekken of zichtbare sporen van schimmel ziet , moet u ze weggooien. Ongebruikelijke geuren — gedroogde bonen mogen geen sterke geur hebben. Als u iets ranzigs ruikt wanneer u uw zak bonen opent, kan dit een teken zijn van schimmelvorming, fermentatie of uitwerpselen van ongedierte.
Bonen in normale polyethyleen (food-grade) zakken hebben een houdbaarheid van 1 jaar of meer . Zoals de meeste opgeslagen voedingsmiddelen, zullen koudere opslagtemperaturen de houdbaarheid verlengen. Wanneer verpakt in #10 blikken of Mylar-type zakken, met de zuurstof verwijderd, hebben ze een houdbaarheid van 10 of meer jaar.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur. Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak.
Ja, koffie kan inderdaad bederven, vooral als het al een tijdje over datum is. Dit betekent niet meteen dat het schadelijk is, maar de smaak en het aroma kunnen sterk verminderen. Als je koffie 2 jaar over datum is, kan het zijn dat de koffie een beetje muf smaakt.
Bonen. Bonen kunnen 4 weken op kamertemperatuur bewaard worden zonder vacuüm verpakt te worden. Echter, vacuüm verpakt kan ze ten minste 16 maanden bewaren, en 2 tot 3 jaar wanneer je ze in de vriezer legt. Naast het verlengen van de houdbaarheid, voorkomt vacuüm verpakt ook dat vocht en insecten zich met je bonen vermengen.
Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Hiermee voorkom je dat de bonen uitdrogen. Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed.
Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een gezonde en duurzame vervanger voor vlees. Dit geldt ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Ze bevatten net als vlees eiwit en sommige andere voedingstoffen die in vlees voorkomen, zoals ijzer en vitamine B1.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-).
Uit glas, blik en stazak: alleen opwarmen
Peulvruchten uit glas, blik en stazak hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket. In gedroogde en verse peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Peulvruchten uit blik zijn al voldoende verhit.
Sissen, spuiten of een vieze geur zijn duidelijk een teken dat u het weg moet gooien. Ondertussen vertonen sommige blikken tekenen van opzwellen, met of zonder deuken. De Amerikaanse Food & Drug Administration merkt op dat dit kenmerk te wijten kan zijn aan de activiteit van micro-organismen (inclusief botulisme) of bederf .
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Wilt u verzekerd zijn van de lekkerste smaaksensatie? Het is dan aan te raden om de koffiebonen na opening binnen 8 weken te verbruiken. Dan zijn ze de koffiebonen nog vers.
Als u gedroogde bonen langer dan een maand wilt bewaren, doe ze dan in een luchtdichte bewaarcontainer, zoals een mylarzak of een glazen pot . Bewaar de bonen op een koele, donkere, droge plek. Ze zouden drie jaar in de container moeten blijven.
Door grondig te weken, wordt de opgehoopte opbouw op het oppervlak van de boon, zoals vuil, pesticidenresten of verontreiniging door knaagdieren en insecten, grondig gereinigd. Door te weken kunnen bonen ook gelijkmatig afkoelen. Net als granen, week je ze 4 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast .