Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil. Ga het liefste voor een lichte soepvariant die niet te dik is en niet te veel kruiden bevat. Pittige kruiden kunnen je maag namelijk extra prikkelen en zo het overgeven en het braken erger maken. Ook witte rijst en wit brood vallen vaak goed bij buikgriep.
Het Voedingscentrum tipt bij diarree en overgeven zo gezond mogelijk te eten, én genoeg vezels binnen te krijgen. Die zitten vooral in volkorenproducten (zoals brood), zilvervliesrijst, fruit, groente en noten. Vezels werken ook wel als een spons in de darm. Ze kunnen water opnemen, zodat je poep steviger wordt.
Als je diarree hebt, verlies je veel zout. Dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet of oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed.
Begin bijvoorbeeld met luchtige crackers en beschuit. Deze droge, lichte snacks zijn makkelijk te verteren en kunnen je maag kalmeren. En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen.
Voor hydratatie is kippenbouillon een goede keuze vanwege de elektrolyten die het bevat. Of ga voor lichte groentesoep zonder zware room of kruiden; dat is gemakkelijk te verteren. Wil je liever iets slappers? Kamillethee staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan de maag kalmeren.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel.
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
Kippensoep staat bekend als DE remedie bij verkoudheid en dat is niet zonder reden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft dankzij een stofje genaamd carnosine. Bovendien is kip een bron van zink en vitamine A, beide essentieel voor een sterk immuunsysteem.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Wat stopt diarree? Diarree stopt als je veel vloeistoffen drinkt (water, bouillon, kamille, elektrolytensupplementen), cafeïne en alcohol vermijdt. Voeg geleidelijk halfvast voedsel en voedsel met weinig vezels toe terwijl uw stoelgang weer normaal wordt. Geef de voorkeur aan crackers, toast, eieren, rijst of kip.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier. Dit artikel gaat over de bijzondere werking van deze soep, en over Professor Moro, die met deze soep vele kinderleventjes heeft gered.
Naast diarree, braken, misselijkheid, eetlustverlies en koorts kan gastro-enteritis nog andere symptomen hebben: hoofdpijn. vermoeidheid.
Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt. Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn.
Wat eten bij diarree om snel van de klachten verlost te zijn? Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil. Ga het liefste voor een lichte soepvariant die niet te dik is en niet te veel kruiden bevat. Pittige kruiden kunnen je maag namelijk extra prikkelen en zo het overgeven en het braken erger maken. Ook witte rijst en wit brood vallen vaak goed bij buikgriep.
Nog een voordeel van kippensoep: diverse studies hebben uitgewezen dat kippensoep je weerstand en spijsvertering verbetert en helpt om je neusslijmvliezen te herstellen als je verkouden bent. Tomatensoep komt je immuunsysteem overigens ook ten goede; dit is te danken aan de lycopeen in de tomaten.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen. De infectie leidt bij gezonde mensen niet tot langdurige klachten of restverschijnselen (Rockx 2002, Glass 2009).
Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.
Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Asperge-, tomaten-, bloemkool-, groenten- en kippensoep Niet ontvette, gebonden of sterk gekruide bouillon en soep. O.a.Bruine bonen-, champignon-, erwten-, goulash-, kerrie-, paprika-, prei-en uiensoep. Soepen op basis van een roux en/of room.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).