Hoe snijd je rauwe witlof voor een salade? Haal de buitenste bladeren van de stronk en spoel de rauwe witlof goed af. Snijd de onderkant van de witlof, halveer de stronk en verwijder de binnenste kern: die is wat bitterder dan de rest. Snijd de witlof vervolgens overdwars in reepjes.
Is witlof gezond? Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Doe het (fijn)gesneden witloof in een kom en knijp er wat limoen- of citroensap over. Leg meteen een laagje plasticfolie rechtstreeks op het witloof (niet op de randen van de kom) en druk het goed aan zodat het witloof helemaal luchtdicht zit ingepakt. Bewaar het op een koele en donkere plaats.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Je kunt de witlof schoon spoelen met water. Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Witlof is een bron van vezels
Vezels zijn belangrijk voor een soepele ontlasting. Voldoende inname van vezels verkleint het krijgen van obstipatie of diarree.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Verwijder de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem. Of: snijd de witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de witlof dan in partjes, reepjes of stukjes.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Door het bittertje van de witlof adviseren we een mildere of frissere witte wijn van chardonnay of viognier druiven. Heb je liever een rode wijn bij deze salade dan adviseren we een elegante pinot noir wijn.