Een van de belangrijkste figuren uit de vroege middeleeuwen was paus Gregorius I, bijgenaamd 'Gregorius de Grote' (540-604). Naast Augustinus, Hiëronymus en Ambrosius geldt hij als een van de vier grote westerse kerkvaders. Daarnaast is hij verheven tot kerkleraar.
Ze volgen de stichter van de kerk, namelijk Jezus Christus. Aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk staat de paus. Dat is ook de bisschop van Rome, de hoofdstad van Italië. De paus woont in Vaticaanstad, in Rome.
In de elfde eeuw komt de kerk los van het rijk. De verovering van Jeruzalem op 15 juli 1099 tijdens de kruistocht onder leiding van paus Urbanus II - de grootste overwinning van een christelijk leider ooit - noemt Raedts de geboorte van de rooms-katholieke kerk.
Maar wie stichtte de Oud-Katholieke kerk? Men zou zeggen: Cornelius Steenoven, want hij werd drie eeuwen geleden, op 27 april 1723, tot aartsbisschop van Utrecht benoemd. Omdat de paus van Rome zijn benoeming niet erkende, kwamen Steenoven en zijn volgelingen buiten de Rooms-Katholieke Kerk te staan.
De Kerk bestaat al meer dan tweeduizend jaar. In die tijd heeft zij een rijke geschiedenis opgebouwd. De apostolische Kerk van de eerste eeuw(en) neemt hierbij een bijzondere plaats in. Toen werd immers de basis gelegd voor de christelijke geloofsgemeenschap zoals die vandaag bestaat.
Het begrip 'rooms-katholiek' is ontstaan aan het begin van de 16e eeuw, ten tijde van de Reformatie, om onderscheid te maken tussen hen die de paus trouw bleven en de protestanten. Het woord rooms duidde oorspronkelijk op de stad Rome.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
'Katholiek' was het tegenovergestelde van 'schismatiek' en 'ketters'. Na de scheiding van Rome en Constantinopel noemden de Latijnen zich voortaan katholiek en de Grieken zich orthodox. Vanaf die tijd wordt er ook gesproken over rooms-katholiek.
De geschiedenis van het christendom begint, volgens de Bijbel en naar de mening van christenen, in Palestina in de dagen van Jezus van Nazareth. In wetenschappelijk-historische zin “treden de christenen de grote geschiedenis binnen” met de vermeldingen door Plinius, Tacitus en Suetonius in de jaren 110-120 na Chr.
Het protestantisme ontstond toen Maarten Luther in 1517 de confrontatie aanging met de katholieke kerk, die volgens hem te ver van de christelijke, Bijbelse principes was afgedwaald.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
De Willibrordbijbel is de meest gangbare Rooms Katholieke Bijbel en is in 1995 volledig herzien. Het is sedert 1975 een breed gelezen katholieke Bijbel, die oorspronkelijk vooral bedoelt was voor gebruik in de erediensten van de Rooms Katholieke Kerk..
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1).
Het katholicisme is verenigd door twee belijdenissen, de apostolische geloofsbelijdenis en de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel, en kan worden onderscheiden in: christenen die zich verenigen onder de bisschop van Rome (de paus): de rooms-katholieken. overige christenen die zich katholiek noemen.
Op protestantse kerken staat een haan op de klokkentoren, om de windrichting aan te geven. Waarom juist een haan? In het christelijk geloof heeft de haan vele betekenis: een nieuwe dag een nieuw begin en de haan die drie maal kraait. De belangrijkste betekenis die hierachter zit is waakzaamheid!
Om uw vraag te beantwoorden wanneer Jezus "katholiek werd", zou ik zeggen nooit. Dat kon hij in feite niet. De kerk werd pas voor het eerst katholiek genoemd door Ignatius van Antiochië, rond 100 na Christus (de term betekende "universeel"; Jezus en zijn discipelen hadden gepredikt dat verlossing voor iedereen bedoeld was.)
Zijn er wel directe bewijzen van Jezus' leven? Verreweg de meeste historici die zich in de tijd van Jezus hebben gespecialiseerd, zijn het met elkaar eens: directe bewijzen voor Jezus' leven zijn er niet. De evangeliën zijn namelijk decennia na zijn veronderstelde dood geschreven.
Hoewel de Bijbel bestaat uit een grote verzameling losse geschriften van diverse auteurs, wordt hij in het christendom als één werk beschouwd, als de door God geopenbaarde waarheid, oftewel het "onfeilbare Woord van God", aangezien alle auteurs worden verondersteld direct te zijn geïnspireerd door God.
GESCHIEDENIS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Constantijn de Grote “legaliseerde” het christendom met het Edict van Milaan in 313 na Christus. Vervolgens riep hij in 325 na Christus het Concilie van Nicea bijeen in een poging het christendom te verenigen.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De term katholiek komt uit het Grieks en betekent zoveel als universeel, algemeen. Tot het Oosters Schisma van 1054 is het de benaming voor de ongedeelde christelijke kerk, die nadien uiteenvalt in de orthodoxe of oosterse kerk enerzijds en de katholieke of westerse kerk anderzijds.
Rooms-katholieken zijn katholieken in of van de lokale kerk (bisdom) van Rome. (Hoewel bijna niemand het op deze manier gebruikt). Latijnse katholieken zijn leden van de Latijnse Kerk , de grootste van de 24 autonome kerken in de katholieke gemeenschap. De naam van de kerk is de Katholieke Kerk.
Orthodox-gereformeerden vormen een stroming binnen het gereformeerde protestantisme in Nederland. Zij worden in de literatuur onderscheiden van bevindelijk gereformeerden (de eerste groep wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de zwartekousenkerken).
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld. Het begon rond 1900 met een kleine kerk in Los Angeles.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.