Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Informatie. De Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van landbouw inspecteert alleen vlees-, gevogelte- en eiproducten. De Amerikaanse Food and Drug Administration inspecteert andere voedingsmiddelen. Yoghurt kan één tot twee weken in de koelkast (40 ºF) worden bewaard of één tot twee maanden in de vriezer (0 ºF) .
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur.
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Waarom yoghurt waterig wordt en wat je met de vloeistof moet doen, volgens experts. De vloeistof is niet schadelijk , maar het is waarschijnlijk niet iets dat je in je ochtendkom yoghurt wilt hebben.
Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose 'vergisten'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Waarom is mijn yoghurt korrelig of zanderig? A. Als de smaak aangenaam is, maar de textuur korrelig of zanderig, dan is dat vaak een teken dat de melk te snel is verhit . Verwarm de melk langzaam om dit probleem te voorkomen.
Bulgaarse yoghurt
Deze yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk (de melk wordt ingedampt). Hierdoor is Bulgaarse yoghurt ook wat dikker en een stuk vetter dan gewone yoghurt.
"Als je een vreemde kleur ziet die er niet hoort te zijn, gooi de yoghurt dan weg", zegt ze. Overmatige klontering of schifting: yoghurt hoort een gladde textuur te hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien .
Ruik of proef het in plaats daarvan om te zien of het zuur is en gooi het niet weg als dat zo is. Bak het in cakes, gebruik het als zure dressing voor gekookte groenten of zeef het om labneh te maken, een romige dip die heerlijk is om te serveren met olijfolie of in balletjes te rollen en te bedekken met specerijen zoals sumak of za'atar.
Room, yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken, is over het algemeen nog 1-2 weken houdbaar . Slaagt het voor de geurtest? 👃 Als het niet zuur ruikt, is het goed.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Yoghurt is een zuur product met twee soorten bacteriën in, waardoor de groei van andere bacteriën wordt afgeremd. Yoghurt is daarom een THT-product, dat na de vervaldatum nog perfect kan worden gegeten.
Eenmaal geopend, moet de half & half binnen 7 tot 10 dagen worden gebruikt. We raden af om half & half in te vriezen. Invriezen heeft geen invloed op de veiligheid of voedingswaarde van het product, textuur en/of smaak kunnen worden beïnvloed wanneer het product wordt ontdooid.
Zodra de verpakking is geopend, neemt de houdbaarheid van Brie aanzienlijk af. Bij een goede opslag is het gemiddeld ongeveer twee weken houdbaar, +/- een paar dagen .
Nee, we adviseren om producten met een verlopen houdbaarheidsdatum niet te gebruiken. Na de houdbaarheidsdatum kunnen we niet dezelfde hoge kwaliteitsstandaard van onze producten meer garanderen.
Het product is vaak nog veilig om te gebruiken. Ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn producten met een THT-datum vaak lang na de datum nog goed: Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, yoghurt, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten).
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere.