Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
HOELANG EIEREN BEWAREN
Op de doos van je eieren staat de THT-datum (tenminste houdbaar tot), die meestal 28 dagen na de legdatum valt. Dit betekent dat je eieren ongeveer 4 weken in de koelkast kunt bewaren.
Verse eieren kun je ongeveer 4 weken bewaren, vanaf het moment dat het ei gelegd is. Omdat je bij een gekocht ei niet weet wanneer deze precies is gelegd, kun je het beste van de houdbaarheidsdatum op de verpakking uitgaan. Let op dat eieren met een beschadigde eierschaal veel minder lang houdbaar zijn.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Eieren kunnen drie tot vijf weken na de dag dat ze in de koelkast worden geplaatst, gekoeld worden bewaard. De "verkoopdatum" verloopt doorgaans binnen die tijd, maar de eieren zijn volkomen veilig om te gebruiken. Koop eieren altijd vóór de "verkoopdatum" of Exp (houdbaarheidsdatum) op de doos.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Vriezeropslag: Als u meer eieren hebt dan u binnen een paar weken kunt gebruiken, kunt u ze invriezen, zonder schaal . Vries alleen schone, verse eieren in. Doe ze in diepvriescontainers, sluit ze goed af en label ze met het aantal eieren, eiwitten of dooiers en de datum. Ontdooi bevroren eieren een nacht in de koelkast.
Zonder cuticula moeten eieren koud worden bewaard, niet voor het product zelf, maar om de groei van bacteriën erin en erop te ontmoedigen. Omgekeerd is de kans veel kleiner dat eieren met hun beschermende lagen intact worden besmet met salmonella , althans aan de binnenkant, en daarom hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Bacteriën kunnen eieren binnendringen via scheuren in de schaal. Koop nooit gebarsten eieren. Als eieren echter barsten op weg naar huis vanuit de winkel, breek ze dan in een schone container, dek ze goed af, bewaar ze in de koelkast en gebruik ze binnen twee dagen . Als eieren barsten tijdens het hard koken, zijn ze veilig.
Tot 30 dagen IN de doos
En een boer heeft tot 30 dagen om een ei te verpakken nadat het gelegd is. Dat betekent dus dat een commercieel verkocht ei wettelijk gezien twee maanden oud mag zijn op het moment dat u het koopt. Natuurlijk is het ei prima om te eten. Niet zo vers, natuurlijk.
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
Dit veroorzaakt condensvorming, waardoor bacteriën sneller kunnen groeien. Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast. Dit voorkomt uitdroging.
Om een drijftest uit te voeren, vult u een kom of kopje met water (het moet groot genoeg zijn om uw ei volledig onder te dompelen). Plaats uw ei er voorzichtig in en kijk of het zinkt of drijft. Als het drijft, is het oud en kunt u het beter weggooien.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
In Groot-Brittannië en de meeste andere landen richten ze zich meer op dit soort bedreigingen, door alle leghennen te vaccineren om te voorkomen dat ze schadelijke bacteriën overbrengen op hun eieren of ontlasting. Ze wassen hun eieren niet, waardoor de cuticula intact blijft en koeling overbodig is .
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Als u kampeert in een gebied zonder koelkast, overweeg dan om een draagbare koelbox met koelelementen te gebruiken om uw eieren op een veilige temperatuur te houden .
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella. Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten . Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Moeten verse eieren gekoeld worden? Vers gelegde eieren moeten direct gekoeld worden . Verse eieren die op een boerenmarkt gekocht zijn, moeten gekoeld worden zodra u thuiskomt. Volgens de richtlijnen van USDA moeten eieren bewaard worden bij 40 graden F of lager om het risico op Salmonella te minimaliseren.