Over de plant Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Sinds de laatste jaren van de twintigste eeuw worden de wortelen van cichorei, naast de teelt voor de groente witlof, ook geteeld voor de verwerking tot inuline en zoetstof, met name fructose.
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Bovendien is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Cichorei wortelt tot wel 10 meter diep en is geschikt voor alle grondsoorten. Het overleeft in de meest extreme omstandigheden, alsook periodes waarin het onder water staat.
Je kunt cicoria roerbakken, grillen, stoven of rauw eten. Wanneer je de groente gaat koken zet je hiervoor water op het vuur verwijder je het hardste deel van de stengel en eventueel beschadigde bladeren.
Cichoreiwortel is het meest bekend als koffievervanger, maar kan ook worden gebruikt als thee of worden toegevoegd aan andere voedingsmiddelen, zoals havermout en smoothies . Traditioneel wordt het medicinaal gebruikt om veel aandoeningen te behandelen, waaronder maag-darmklachten en koorts.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Cichorei-wortel is rijk aan de oplosbare vezel inuline. Deze vezels dienen als prebioticum voor onze darmen, doordat het een voedingsbodem is voor probiotica (de goede bacteriën). Inuline heeft het voordeel dat we ons langer verzadigd voelen. Cichorei wordt dus vooral ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering*.
Cichorei is eetbaar en wordt daarom regelmatig in de keuken gebruikt. Het is niet voor niets familie van witlof en andijvie. Je kunt de bladeren daarom gewoon rauw eten in salades, of juist koken voor in stoofpotten. De bladeren van de plant hebben een lichtbittere smaak met een pittig aroma.
Consumptie van gebrouwen cichoreibladeren heeft onverwachte bijwerkingen, waaronder een gunstig effect op leverenzymen bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting - ScienceDirect.
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.
Als cichorei op de juiste manier wordt bereid en er een beetje suiker aan wordt toegevoegd, heeft het een zeer delicate bittere smaak die nog milder wordt door het roken .
Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van lever en hart, constipatie, indigestie, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen .
Cichoreiwortel werkt door de huidflora op natuurlijke wijze te optimaliseren door de ideale balans van microben te stimuleren . Als prebioticum – een huidvriendelijk voedsel dat alleen door goede micro-organismen wordt geconsumeerd – ontmoedigt het schadelijke bacteriën om zich op de huid te vestigen.
Het voegt diepte en complexiteit toe aan de koffie, waardoor het een voller lichaam en een zachte, fluweelzachte textuur krijgt . De cichorei helpt ook om de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht te brengen, wat resulteert in een mildere, meer afgeronde smaak die vaak wordt beschreven als aards en rijk.