In 'normale' pindakaas zit toegevoegd zout en soms suiker. Dat maakt deze pindakaas minder gezond dan 100% pindakaas, die alleen uit pinda's bestaat. In normale pindakaas zit ook zo'n 15% plantaardige oliën, waaronder het ongezonde palmvet.
Calvé 100% pinda's met fijn gemalen stukjes pinda. Dat is 100% puur genieten! Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken.
We spreken van 'pure pindakaas', wanneer dit gemaakt is van niets anders pinda's. 100% pindakaas. Pindakaas bevat onder andere veel eiwitten, vitamine E en gezonde vetten. Veel gezonde ingrediënten!
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Natuurlijke pindakaas bevat alleen pinda's en zout (en soms zelfs niet het zout). Geen volledig gehydrogeneerde plantaardige oliën, geen suiker - beide zitten in conventionele pindakaas.
Hoewel er geen FDA-voorschriften zijn voor producten die als 'natuurlijke' pindakaas worden gelabeld, wordt het meestal gemaakt met alleen gemalen pinda's en toegevoegd zout, zonder emulgatoren zoals gehydrogeneerde olie die scheiding zouden voorkomen . Sommige natuurlijke pindakaas kan een beetje olie of melasse bevatten voor kleur en smaak.
Normale of 100% pindakaas? In 'normale' pindakaas zit toegevoegd zout en soms suiker. Dat maakt deze pindakaas minder gezond dan 100% pindakaas, die alleen uit pinda's bestaat. In normale pindakaas zit ook zo'n 15% plantaardige oliën, waaronder het ongezonde palmvet.
Jif en Skippy pindakaas passen beide in een uitgebalanceerd dieet. Net als andere merken zijn deze pindakaassoorten een goede bron van eiwitten, vet en vezels. Wanneer mogelijk is het echter het beste om te kiezen voor pindakaassoorten die minder ingrediënten bevatten en geen toegevoegde suiker bevatten.
Goed nieuws voor alle pindakaas liefhebbers: de pindakaas van ons eigen merk G'woon (met 100% pinda's) heeft een 8,5 gescoord in de test van het Algemeen Dagblad. De hoogste score van allemaal!
Elke dag een handje noten
Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit.
We weten echt alles van pinda's en selecteren alleen de beste. Vervolgens roosteren en malen we de pinda's voor de lekkere Calvé pindakaas smaak. Bron van bouwstoffen* Rijk aan vezels *bron van eiwitten en rijk aan onverzadigde vetten. Ingrediënten: PINDA 100%.
Biologische pindakaas wordt gemaakt van pinda's (en soms zout) die zijn geteeld zonder synthetische pesticiden, herbiciden en chemische meststoffen. Biologische pindakaas kan alleen worden gemaakt van biologisch geteelde pinda's, terwijl gewone pindakaas pinda's kan bevatten die op conventionele wijze zijn geteeld .
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
De beste 100% pindakaas: een overzicht
Helaes 100% pindakaas van Aldi (€ 1,29 voor 350 g): 7,2. Albert Heijn Terra 100% pindakaas (€ 2,59 voor 350 g): 6,9. Calvé 100% pindakaas fijngemalen (€ 3,98 tot € 4,49 voor 350 g): 6,5. Jumbo pindakaas 100% pinda (€ 2,46 voor 350 g): 6,1.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Gebruik Calve naturel pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten, vitamine b3, vitamine e, magnesium, zink en fosfor. Bovendien past Calve pindakaas binnen een veganistisch dieet.
Jif was in 2017 met ruime voorsprong het leidende pindakaasmerk in de Verenigde Staten. Het merk controleerde dat jaar meer dan 30 procent van de markt, drie keer zoveel als Skippy, het op één na grootste merk.
Calvé pindakaas ging in Jumbo bijvoorbeeld van 3,45 naar 2,59 euro. Ze doen dit deels in een reactie op de felle concurrentie door huismerken. Door de forse prijsstijgingen zijn meer consumenten overgestapt naar huismerken.
Goede vetten
Uit diverse onderzoeken blijkt dat pinda's en pindakaas enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten bevatten die het 'slechte' LDL-cholesterol verlagen en het 'goede' HDL-cholesterol hoog houden.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Hoe vaak mag je pindakaas eten? Hoeveel pindakaas mag je per dag eten? Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen hoeveelheid noten per dag 25 gram. Een besmeerde boterham met pindakaas komt overeen met iets minder dan een handje noten, dus dit komt uit op ongeveer 20 gram.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.
Hoewel het meeste vet in pindakaas relatief gezond is , bevatten pinda's ook wat verzadigd vet, wat kan leiden tot hartproblemen als het in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd. Pinda's bevatten veel fosfor, wat de opname van andere mineralen zoals zink en ijzer door uw lichaam kan beperken.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang.