Witte rijst, basmati rijst, wilde rijst, pandan rijst… Goed verpakt en zolang insecten geen eitjes in de verpakking kunnen leggen, blijft rijst jarenlang goed.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.
De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Het ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ongekookte droge rijst is jarenlang houdbaar mits deze koel en droog bewaard wordt. Zelfs jarenlang na het verstrijken van de THT datum op de verpakking. Rijst is in deze te vergelijken met pasta, zout en suiker.
Slotsom. De houdbaarheid van droge rijst varieert, maar eenmaal gekookt zijn alle soorten rijst even lang houdbaar. Droge rijst kan tot 2 jaar meegaan als dit op kamertemperatuur wordt bewaard.
Voor gekookte rijst, blijf binnen de richtlijnen van drie tot vier dagen. Als uw rijst raar ruikt of er slijmerig uitziet , eet het dan niet en gooi het weg.
Het kan een vreemde of zure geur krijgen , wat meestal het eerste teken is dat het over zijn hoogtepunt heen is. Overgebleven rijst kan ook een slijmerige textuur krijgen naarmate de tijd verstrijkt, wat een indicatie is dat er te veel vocht is en dat het slechte bacteriën kan herbergen. Als je twijfelt, gooi het dan weg!
In basmatirijst zitten heel wat verschillende vitamines. Vooral vitamines B1 en B6 komen er veel in voor. Die zijn nodig voor een gezonde stofwisseling. Of beter gezegd: die helpen de koolhydraten om te zetten in energie en zorgen ervoor dat de eiwitten goed door je lichaam gebruikt kunnen worden.
De natuurlijke kristallisatie van zetmeel in rijst kan na verloop van jaren een muffe smaak veroorzaken, maar het is veilig om te eten .
Over het algemeen kunnen vacuümverpakte voedingsmiddelen maximaal 2 uur op kamertemperatuur bewaard blijven. Niet-bederfelijke voedingsmiddelen zoals pasta, rijst en granen die u vacuüm verpakt, kunnen 6 maanden tot een jaar op kamertemperatuur bewaard blijven vanwege de verminderde blootstelling aan vocht en zuurstof.
Over het algemeen is het een goed idee om rijst weg te gooien die je drie tot vier dagen hebt gehad. Als een of meer van de volgende punten van toepassing zijn op de rijst in je koelkast, is het waarschijnlijk tijd om het weg te gooien. Het is hard en droog.
Toch kunnen ze na die datum veilig worden geconsumeerd als er geen tekenen van bederf op de verpakking van het product zijn (1). Het is relatief eenvoudig om te bepalen of droge rijst bedorven is. Controleer de verpakking gewoon op tekenen van bederf, zoals gaten, insecten, vocht of water, wat kan leiden tot schimmelgroei.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
Kijk uit naar sporen van schimmel en ruik goed. Een muffe of zure geur wijst op mogelijk bederf en dan doe je er goed aan de rijst in de prullenbak te gooien.
Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
"Gekookte rijst is bijzonder vatbaar voor bacteriegroei vanwege de vochtige omgeving, vooral als het gedurende langere tijd op kamertemperatuur wordt bewaard", zegt Messer. Vocht leidt vaak tot schimmel en andere vormen van bacteriegroei.
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Bewaar rijst op een droge, koele en donkere plek. Het kan dan nauwelijks bederven.
Ongekookte rijst bewaren
Gemalen rijst (bijv. witte rijst) – Als gemalen rijst goed wordt bewaard, blijft het bijna onbeperkt houdbaar in de voorraadkast . Volkorenrijst (bijv. bruine rijst) – Vanwege de olie in de zemellaag is deze rijst ongeveer zes maanden houdbaar.
Hoe lang is ongekookte witte rijst houdbaar? Een ongeopende (lees: onbesmette) zak witte rijst, inclusief langkorrelige, sushi-, jasmijn- en basmatirijst, blijft onbeperkt houdbaar in uw voorraadkast.
Gekookte rijst is 2 dagen houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Koel de gekookte rijst snel af en zet het goed afgesloten in de koelkast. Laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De beste temperatuur om granen, inclusief rijst, te bewaren is 40°F of lager; rijst die echter bij een constante 70°F met zuurstofabsorbers wordt bewaard, kan tot 10 jaar goed worden bewaard. In koelere opslagruimtes kan rijst, afgesloten in zuurstofvrije containers, tot 30 jaar worden bewaard.