Citroensap kan soelaas bieden, maar ook als je geen citroenen in huis hebt, kun je de originele kleur en smaak van de appelpartjes perfect behouden. De gouden tip? Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Als je appels hebt gesneden, bijvoorbeeld voor een salade, bewaar de restjes dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast om uitdroging te voorkomen.
Net als zuur, zorgt natriumchloride ervoor dat het proces van oxidatie, zoals de verkleuring heet, een halt toe wordt geroepen. Je kunt het fruit bestrooien met wat zout, of ervoor kiezen om het fruit te laten weken in water met zout. Spoel de boel daarna nog wel even af, want niemand heeft zin om zout te happen.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Het beste antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat fruitsalade bruin wordt en kunt zorgen dat hij vers blijft, is om het oppervlak van het fruit te bedekken met suiker, zoals wij in het recept voorstellen, of het vers gesneden fruit te mengen met een zuur sap, zoals citroensap, sinaasappelsap, ananassap of ...
Zodra u uw appelschijfjes hebt gesneden, spreidt u ze uit op een bord. Strooi koosjer zout over het blootgestelde vruchtvlees . Het fruit mag niet te zout smaken als u minder dan een eetlepel zout per appel gebruikt. Het gebruik van een fysieke barrière op uw appelschijfjes helpt om het oxidatieproces te voorkomen.
Dit staat bekend als enzymatische bruining. Voorkom dat gesneden fruit, zoals appels, peren, bananen en perziken bruin worden door: Ze te coaten met een zuur sap zoals citroen-, sinaasappel- of ananassap . Gebruik een commercieel anti-verkleuringsmiddel met fruit, zoals Fruit-Fresh®*, en volg de aanwijzingen van de fabrikant.
Ik begon de gesneden appels die we aten vacuüm te verpakken en merkte dat ze niet die "vieze" bruine kleur kregen. Hoewel ik wist dat mijn appels zonder vacuüm verpakken altijd bruin werden , en met vacuüm verpakken niet, had ik nog nooit een head-to-head vergelijking gemaakt.
Als je de plakjes appel in een plastic bakje of zakje bewaart, zodat het resterende vocht niet kan verdampen, drogen de plakjes snel uit en worden ze bruin.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Ascorbinezuur is een uitstekend conserveringsmiddel voor voedsel omdat het helpt de natuurlijke kleur van bepaalde voedingsmiddelen te behouden, met name fruit, groenten en zelfs vlees dat bruin wordt als het wordt opengesneden en aan zuurstof wordt blootgesteld. Ascorbinezuur heeft een bittere, zure smaak. Ascorbinezuur, gemengd met water, helpt bruin worden te voorkomen.
Hoe hoger de factor, hoe beter het product bescherming biedt tegen UV-straling. SPF15 blokkeert ruim 93% en SPF50 bijna 98%. Een zinvolle bescherming tegen een verbrande huid bereik je met zonnebrandcrèmes met minimaal beschermingsfactor 15. Onthoud goed: te vaak smeren bestaat niet!
In appels zit een stofje dat fenolen heet. Deze beschermen de appel tegen schimmels en bacteriën. Bij een hele appel zitten deze fenolen aan de binnenkant, maar als je de appel doorsnijdt worden ze blootgesteld aan zuurstof. Dan gaat het enzym polyfenoloxidase aan het werk en wordt de appel bruin.
Citroensap. Door de vitamine C in citroen blijft fruit langer fris. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin wordt.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Dit is de korte versie: De beste manier om bruin worden te voorkomen is om het gesneden fruit 10 minuten in een zoutwateroplossing te laten weken (een halve theelepel koosjer zout per kopje water), het vervolgens af te gieten en te bewaren tot het klaar is voor gebruik . De milde zoute smaak kan voor het serveren worden afgespoeld met kraanwater.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Gewoon water
Snijd je appels, week ze in water en zet de nog wekende appels in de koelkast. Ze blijven minstens zes uur vers , wat dit een geweldige methode maakt als je appels voorbereidt om de volgende dag te gebruiken.
Factoren die bijdragen aan opslagaanbevelingen
Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar als je hem eenmaal hebt gesneden, moet je hem in de koelkast bewaren, tenzij je er een taart van bakt. Dan kun je hem tot twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
U kunt een vacuümsealer gebruiken om fruit en groenten, vlees, vis, vloeibare voedingsmiddelen en droge goederen langer vers te houden . In feite is het een manier om uw eetseizoen te verlengen.
Voedingsmiddelen die geschikt zijn voor potten
Fruit, groenten en vlees zijn het beste voor conventionelere vacuümverpakkingen , omdat ze waarschijnlijk in de koelkast of vriezer worden bewaard totdat ze worden gebruikt. Die met een natuurlijke lange houdbaarheid zijn echter perfect om in potten te bewaren.
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Peren met slijtagebruin zijn bewaard onder suboptimale omstandigheden zoals een te hoge temperatuur of ze zijn simpelweg te lang bewaard. Het risico op slijtagebruin neemt toe wanneer peren voorbij de optimale rijpheid voor lange bewaring zijn geplukt.
Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet. Hét perfecte weetje om een weddenschap mee te leggen, want dit raad de ander nooit!