In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn niet alleen net zo voedzaam als verse groenten en fruit, ze smaken vaak ook lekkerder en bevatten meer voedingsstoffen.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Blootstelling aan lucht kan ervoor zorgen dat bevroren producten ranzige oxidatieve smaken ontwikkelen . Bewaar bevroren voedsel in luchtdichte containers of gebruik verpakkingsmateriaal dat geen lucht in het product laat komen. Verwijder ook zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak of -container om de hoeveelheid lucht die in contact komt met het product te verminderen.
Bevroren mango is ook al schoongemaakt en in stukken gesneden , waardoor je meer quality time hebt rond de tafel of gewoon de dingen kunt doen waar je van houdt. En nog beter, mango behoudt zijn textuur zo goed als hij bevroren is dat je het verschil niet eens meer merkt als hij eenmaal ontdooid is.
Omdat de meeste voedingsmiddelen worden ingevroren wanneer ze op hun verst zijn , zijn ze net zo (of misschien nog wel rijper) en lekkerder. Bovendien blijven ze langer in deze staat dan bessen die op kamertemperatuur worden bewaard. Smakelijk, zeer voedzaam en minder verspillend: de lijst met redenen om een zak bevroren bosbessen te kopen is overtuigend...
Bessen voor verlichting van constipatie
Bijvoorbeeld, slechts ½ kopje frambozen bevat 4 g vezels om constipatie te verlichten . Eet ze los als tussendoortje, probeer ze in salades of pureer en vries ze in voor een koel zomerdessert.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je (diepvries)fruit het beste een minuut verhitten als je het bijvoorbeeld voor een smoothie wilt gebruiken.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Grote stukken gember in de blender? Slecht idee. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je op 't einde enkel nog de vezels zult proeven, en da's allesbehalve aangenaam.
Het kan nodig zijn om een kleine hoeveelheid water toe te voegen om de mengprestaties te optimaliseren en te voorkomen dat ingrediënten blijven plakken . Het apparaat uitzetten en een spatel gebruiken om de ingrediënten te roeren, helpt ook om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed worden gemengd.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Volgens de Academy of Nutrition and Dietetics worden de meeste diepvriesgroenten en -fruit kort na de oogst ingevroren. Hierdoor kunnen ze volledig rijpen en zitten ze boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bovendien blijven veel van de voedingsstoffen in de diepvries behouden .
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Dit betekent dat frambozen tot wel 2 dagen lang mollig en sappig kunnen blijven als ze in de koelkast worden bewaard. Als u meer hebt gekocht dan u van plan bent te consumeren in die korte tijd, hoeft u zich geen zorgen te maken! Het goede nieuws is dat frambozen uitstekend invriezen .