Ghee. Plantaardige boter (bijvoorbeeld Vioblock) Plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
Heb je toch een hoge temperatuur nodig, bijvoorbeeld om te braden of frituren? Vervang de ghee dan voor een neutrale olie zoals zonnebloemolie of kokosolie.
Boter zou de meest natuurlijke keuze zijn voor een ghee-vervanger, aangezien boter de basis is voor ghee. Het smaakprofiel, uiterlijk en de consistentie zullen erg lijken op ghee. Net als ghee is boter een vaste stof bij kamertemperatuur, is geel van kleur en heeft een rijke smaak.
Sesamolie
Donkere sesamolie heeft een nootachtige en aardse smaak die lijkt op ghee en kan ghee vervangen in de meeste recepten. Het heeft een neutrale smaak en kan worden gebruikt in roerbakgerechten, linzen, enz. Het kan ook worden gebruikt om te frituren. In tegenstelling tot ghee is sesamolie geen vast vet en is vloeibaar bij kamertemperatuur.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Denk aan uw gezondheidsdoelen. Omdat olijfolie antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, kan het een betere optie zijn als uw belangrijkste zorgen de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen zijn . Vanwege het boterzuur en de middellangeketentriglyceriden kan ghee helpen bij een betere spijsvertering en een snelle energieboost.
Net als boter bevat het geconjugeerd linolzuur (CLA), een vet dat kan helpen bij vetverlies, mogelijk ontstekingsremmend is en goed kan zijn voor de gezondheid van het hart. Omdat ghee voornamelijk bestaat uit verzadigd vet, is het stabieler en minder snel geoxideerd tijdens het koken, waardoor het een betere keuze is dan bijna alle plantaardige oliën .
Ghee. Plantaardige boter (bijvoorbeeld Vioblock) Plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
Ghee heeft een veel hoger rookpunt dan boter, dus het kan worden gebruikt om te bakken en sauteren, terwijl boter gewoon zou aanbranden. Als je echter alleen ghee op het einde aanbrengt of het gebruikt om een gerecht af te maken, is gewone boter waarschijnlijk prima .
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Je kunt ghee gebruiken in plaats van reuzel of beide in dit aspect . Is reuzel zuivel? Nee, maar zowel ghee als reuzel bevatten veel vetten, maar ghee bevat verzadigde vetten en reuzel bevat voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten. Beide zijn dagelijkse keukenbasisproducten en je kunt beide basisproducten gebruiken bij het koken en bakken.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
De recepten hebben ghee- vervanger nodig van kokosolie, die gemakkelijk met ghee in plaats van kokosolie kan worden gekookt . Bij sommige gerechten kan kokosolie worden gebruikt als ghee-vervanger, maar ghee kan in alle recepten worden gebruikt als een gezond alternatief voor kokosolie.
Als je een lichte kokosmelk gebruikt, geeft het misschien niet dezelfde textuur en smaak. Kan ik olie of boter gebruiken in plaats van ghee? Ja, dat kan . Maar de smaak zal anders zijn.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter.
Sesam- of tandvleesolie
Sesamolie (vooral rauw) is ook erg populair in de Indiase keuken en is in veel recepten een goede vervanger voor ghee.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee heeft een hoger rookpunt vergeleken met boter, dus het verbrandt niet zo snel . Dit is perfect voor het sauteren of frituren van voedsel. Boter kan roken en verbranden bij 350°F (177°C), maar ghee kan hitte tot 485°F (252°C) weerstaan.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee is een zuivere vorm van geklaarde boter.
Ghee of ghi (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een meer karamelachtige smaak, omdat deze boter langer verhit is dan geklaarde boter. Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak.
Zonnebloemolie is niet gezonder dan ghee . Het is geraffineerd, heeft te veel omega 6 en is ontdaan van alle voedingsstoffen. Ghee heeft vetten van goede kwaliteit die gezond zijn vanwege de manier waarop je lever ze verwerkt.
Avocado-olie is fantastisch als u een gezonde keuze wilt met een hoog rookpunt. Ghee is een superieure keuze voor mensen die meer geïnteresseerd zijn in smaak en voeding . Voor de beste ghee-voordelen moet u kiezen voor grasgevoerde ghee zoals Milkio ghee, gemaakt in Nieuw-Zeeland.
Ghee heeft een hoog rookpunt, dus het is mogelijk om het te verbranden als het voor een langere periode of op een te hoge temperatuur wordt verhit. Verbrande ghee heeft een sterke, onaangename smaak en is niet geschikt om verder te koken. Als u verbrande ghee hebt, is het het beste om het weg te gooien en opnieuw te beginnen met een nieuwe batch .