Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
De meeste kazen moeten in bakpapier of gewaxt kaaspapier (als u dat kunt vinden) worden gewikkeld in een afgesloten plastic bak met vochtig keukenpapier of een doek om de luchtvochtigheid te reguleren en te voorkomen dat de kazen uitdrogen.
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft. Let er wel op dat je zowel het kaaspapier als de bak luchtdicht afsluit. Hiermee voorkom je uitdroging.
Gebruik kaaspapier
Dit papier is speciaal ontworpen om de kaas fris te houden. Het biedt de juiste hoeveelheid ademruimte en beschermt tegen uitdroging. Wikkel de kaas in kaaspapier en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container of zak in de koelkast.
Hoe kunt u een hele kaas bewaren? Bewaar kaas in de koelkast bij 4°C tot 7°C.
Gebruik was- of bakpapier om kaas te bewaren
Voor degenen die geen kaaspapier kunnen vinden, wikkel de overgebleven kaas in was- of bakpapier en doe het vervolgens in een gedeeltelijk afgesloten plastic zak. Hierdoor ontstaat er een barrière tussen de kaas en het plastic, terwijl het plastic voorkomt dat het uitdroogt.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Als u verse en zachte kazen moet bewaren, is de koelkast altijd het beste. Harde kazen kunt u echter ook zonder koeling bewaren op een koele, droge, donkere plek, uit de buurt van direct licht of een warmtebron .
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier , waardoor de kaas kan ademen en er geen extra vocht bij kan komen. Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is een stuk duurder.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Het ideale antwoord voor het bewaren van kaas is tweelaags kaaspapier . Hoewel was- en bakpapier gecombineerd met een strategisch halfgeopende plastic zak een behoorlijke vervanging kunnen zijn, is een tweelaags kaaspapier het perfecte soort inpakpapier dat uw kazen vochtig en beschermd kan houden.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Tijdens het transport naar huis gaat de temperatuur iets omhoog." Wanneer je het product daarna thuis in je koelkast legt, koelt de verpakking meteen weer af. "Daardoor condenseert het vocht aan de binnenkant. Komt daarbij dat de temperatuur van veel koelkasten wel eens durft te schommelen.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen. Hoelang de kaas goed blijft in de vriezer, verschilt per kaassoort.
Als je geen kaaspapier hebt en het ook niet wilt kopen, is dat geen probleem. Je kunt het effect van kaaspapier nabootsen door kaas eerst in een laag bakpapier of vetvrij papier te wikkelen en het vervolgens in een plastic zak of een hersluitbare voedselcontainer te doen.
Aluminiumfolie heeft allerlei toepassingen in de keuken, maar het is niet de beste manier om kaas te bewaren . Net als plasticfolie is het een vrij slappe barrière als het gaat om het vers houden van kaas — en het weghouden van droogte, overtollig vocht, schimmel en nare smaken van uw kaas.
U kunt de kaas ook in bakpapier of slagerpapier wikkelen . Wikkel het vervolgens losjes in een Ziploc-zak. Controleer voordat u de rits sluit of er nog wat lucht in de zak zit, zodat uw kaas voldoende zuurstof en vochtigheid heeft.