Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Broccoli opwarmen gaat het gemakkelijkst in een stoompan, of in een pan met een scheutje olijfolie op laag vuur. Schep de broccoli dan regelmatig om tijdens het verwarmen.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten.
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen. Bewaar de afgekoelde soep afgesloten in de koelkast en warm de soep later weer op in de pan of magnetron.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
De vuistregels van soep bewaren
Op een temperatuur van zo'n 4 graden blijven de meeste soepen twee tot drie dagen goed. Ben je van plan om de soep nog iets langer te bewaren?
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Wordt je soep zuur van donder en bliksem? Het antwoord is: neen. Ook al werd dat vroeger vaak gezegd: “opgelet, bij onweer keert je soep gemakkelijk,” werd er wel eens gezegd. Dat zou volgens sommige mensen met de luchtdrukval te maken hebben die aan een onweer voorafgaat.
Wanneer u van vlees bouillon aan het trekken bent, vormt zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte. Dit zijn voornamelijk vrijgekomen eiwitten. Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Enkel water dat al gekookt heeft opnieuw aan de kook brengen, is een probleem. Het kookproces verandert de chemische verbindingen in het water waardoor giftige stoffen geconcentreerder (en dus gevaarlijker voor de gezondheid) worden.
Hoe bewaren? Broccoli bewaart zo mogelijk nog minder goed dan bloemkool. Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.