Wanneer je de bladeren hun mooie groene kleur wilt laten behouden en zelfs een klein beetje van de bittere smaak wilt verwijderen, kun je een snufje bicarbonaat toevoegen, zodra het water kookt en voordat je ze in de pot dompelt.
Cichorei is heerlijk rauw en gedoopt in een blauwe kaasdressing . Je kunt de bladeren ook gebruiken als kleine voedselbootjes en er allerlei heerlijke smaken in stapelen. Maar als je zin hebt in iets heel anders, probeer dan deze gekookte, bitter-gekarameliseerde, bijna gelakte versie.
Cichoreiwortel (Cichorium intybus L. var. sativum) is een belangrijk voedingsmiddel dat gewaardeerd wordt om zijn bittere smaak, die veroorzaakt wordt door sesquiterpeenlactonen . Deze verbindingen vormen een kwaliteitsparameter voor het monitoren van de grondstof.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Let op bij het maken van de karamel dat je deze meteen zodra hij goudbruin kleurt, je de pan van het vuur haalt. Om te voorkomen dat het bitter wordt, zet je de pan in koud water.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Fytotherapie. Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot.
Wanneer u witlof kookt, bakt, braadt of stooft u ze om de bitterheid te temperen . Kook en kruid ze met smaakvolle bouillon, azijn of citrusvruchten en een beetje suiker of honing voor een afgerond en smaakvol effect. Dit is mijn favoriete manier om paars- en roodbladige radicchio te koken.
Schrob de cichoreiwortel schoon (niet nodig om te schillen), droog, snijd hem in blokjes van 2,5 cm en rooster hem tot hij goudbruin is . Als hij is afgekoeld, maal je de wortel om koffie te vervangen of toe te voegen. De verhouding van gemalen cichorei tot gemalen koffiebonen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wilde cichoreibladeren zijn eetbaar, maar bitter.
Probeer radicchio met veel Parmezaanse kaas, stukjes feta of gescheurde olijven . Of snijd het gewoon in dunne plakjes, besprenkel het met olijfolie, sherry of balsamicoazijn en zout en laat het een paar minuten uitlekken om zachter en malser te worden.
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen. Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop. Bij bittere groenten zoals broccoli of groene asperges voeg je liever wat olijfolie en grof zout zoals fleur de sel toe.
Een zure of bittere smaak kan optreden bij omhoog komen van maagzuur (gastro-oesofageale reflux). Smaakstoornissen doen zich voor bij een extreem droge mond, door onvoldoende aanmaak van speeksel. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Sjögren en xerostomie. Door verbranding kunnen de smaakorgaantjes beschadigen.
Lik met het achterste deel van de tong over de rug van de hand. Laat het speeksel even opdrogen en ruik aan de hand. Is de geur onfris, dan is de adem dat ook. Een variant op deze test kan worden uitgevoerd door met een verbandgaasje of een lepel wat aanslag van het achterste deel van de tong te halen.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Het voegt diepte en complexiteit toe aan de koffie, waardoor het een voller lichaam en een zachte, fluweelzachte textuur krijgt . De cichorei helpt ook om de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht te brengen, wat resulteert in een mildere, meer afgeronde smaak die vaak wordt beschreven als aards en rijk.
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn. Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren . Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
Cichorei-wortel is rijk aan de oplosbare vezel inuline. Deze vezels dienen als prebioticum voor onze darmen, doordat het een voedingsbodem is voor probiotica (de goede bacteriën). Inuline heeft het voordeel dat we ons langer verzadigd voelen. Cichorei wordt dus vooral ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering*.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.