Vuistregels voor invriezen. Vries verse producten zo snel mogelijk na de aankoop of bereiding in, zo gaan de minste voedingsstoffen verloren. Let wel: warme restjes laat je beter eerst afkoelen alvorens ze in te vriezen.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Controleer of je diepvriezer werkt
Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na. Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven.
#4 Vries geen warm eten in
Eten moet volledig zijn afgekoeld voordat u het invriest – het is zelfs nog beter als u het eerst volledig laat afkoelen in de koelkast en het dan invriest. Als u een zak of bak met warm eten bewaart naast een reeds ingevroren eten, kan het licht ontdooien, wat een veiligheidsrisico oplevert.
Idealiter zou een voedsel van 2 inch dik volledig moeten bevriezen in ongeveer 2 uur . Als uw vriezer thuis een "snelvries"-plank heeft, gebruik deze dan. Stapel nooit pakketten die ingevroren moeten worden. Verdeel ze in plaats daarvan in één laag over verschillende planken en stapel ze pas nadat ze helemaal bevroren zijn.
Een lege diepvriezer zal binnen een paar uur bevriezen, maar als er een hoeveelheid niet-bevroren voedsel in zit, minimaal 24 uur . In principe zal de vriestijd evenredig zijn aan de hoeveelheid toegevoegd voedsel.
Plaats de pakketten in het koudste deel van de vriezer en laat voldoende ruimte tussen de pakketten zodat de koude lucht goed kan circuleren. Vries alleen de hoeveelheid vers vlees of gevogelte in die binnen 24 uur kan worden ingevroren, ongeveer 2 tot 3 pond voor elke kubieke voet vriezerruimte. Houd een temperatuur van 0° F aan in een thuisvriezer.
Kan ik bereide en kant-en-klare maaltijden invriezen? Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen.
Hoe langer voedsel buiten de koelkast staat, hoe groter het risico op de groei van schadelijke bacteriën. Echter, het direct in de koelkast zetten van warm voedsel kan de omgevingstemperatuur van het apparaat verhogen, waardoor het voedsel direct in de "gevarenzone" voor bacteriegroei terechtkomt .
Dat is geen probleem. Iets rauw ontdooien, koken en dan gekookt invriezen is prima. Alleen rauw vlees en vis zijn onveilig om te ontdooien en opnieuw in te vriezen .
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt, afgekoeld en binnen twee uur in de koelkast gezet zijn. Door eten in de koelkast te zetten, vertraag je de bacteriegroei, zodat het veilig is om te eten. Eet restjes binnen 48 uur op of vries ze in als je denkt dat dit niet mogelijk is .
"Over het algemeen geldt dat alles wat zuivel bevat of een hoog watergehalte heeft , niet goed in te vriezen is", zegt Palak Patel, chef-kok bij het Institute of Culinary Education.
Hoe lang is het om voedsel in de vriezer te bewaren? (1) Kant-en-klaarmaaltijden, ijs: 2 tot 6 maanden . (2) Varkensvlees, vis: 2 tot 6 maanden.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.
Laat de kliekjes eerst een paar uur afkoelen voor je ze in de vriezer zet. Zo voorkom je schommelingen in de temperatuur van je vriezer en blijft al het andere eten in de vriezer goed. Vries een ontdooid kliekje niet nog eens in, want dan loop je risico op voedselinfecties. Vries eten in kleine porties in.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Wanneer je je favoriete stampotje hebt gemaakt en de helft in de vriezer wil leggen, moet je het eerst af laten koelen. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt.
M&S op X: "@lindsay0701 Hoi. We vermelden op de verpakking dat je het niet moet invriezen, omdat de kwaliteit dan achteruitgaat ." / X.
Invriezen: wat u moet weten
Ongeveer driekwart van onze kant-en-klare maaltijden en meer dan de helft van onze desserts zijn geschikt om in te vriezen – let op het 'geschikt om in te vriezen'-logo. Vries het gewoon in op de dag van aankoop en volg de instructies op de verpakking voor de tijd dat het ingevroren kan blijven.