Het is het beste om ze vlak voor het eten onder koud stromend water te wassen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Blauwe bessen kun je zo uit de hand eten, combineren met yoghurt, verwerken in smoothies, ijs of een fruitsalade. Maar ook in gerechten als pannenkoeken en muffins zijn ze heerlijk. Op allerlei lekkere manieren te eten dus en ook nog eens heel goed voor je! De blauwe bes is zoet, voedzaam en bevat weinig calorieën.
Spoel de bosbessen af onder koud stromend water , en beweeg de bessen voorzichtig rond met je handen om ervoor te zorgen dat alle bessen aan het water worden blootgesteld. Schud de vergiet voorzichtig om overtollig water te verwijderen.
Doe koud water in een kom met een beetje witte azijn (ik gebruik een volle dop). 2. Voeg de bessen toe aan de azijn/wateroplossing en laat ze ongeveer 15 minuten staan. 3. Spoel de bessen even af en leg ze op een handdoek om te drogen.
Het is het beste om ze vlak voor het eten onder koud stromend water te wassen. Verwijder de steeltjes pas nadat je de bessen gewassen hebt om te voorkomen dat ze te veel water opnemen. Zorg ervoor dat je ze niet kneust of beschadigt tijdens het schoonmaken.
De meeste bessen moeten niet worden gewassen totdat ze worden gebruikt. Overtollig water kan voortijdig bederf veroorzaken bij delicate, antioxidantrijke vruchten zoals bosbessen en frambozen, zelfs kruisbessen.
Azijnbad om schimmel te doden
Gooi alle bessen weg die ook maar een beetje schimmel vertonen. Meng 3 kopjes koud water en 1 kopje witte azijn in een grote kom of slacentrifuge. Dompel de bessen onder en draai ze ongeveer een minuut rond. Giet de bessen af en spoel ze vervolgens af met schoon, koud water totdat alle azijngeur of -smaak verdwenen is.
Net als aardbeien blijven bramen langer houdbaar als u ze wast in een oplossing van azijn en water of in een heetwaterbad. Zorg er wel voor dat u ze goed droogt voordat u ze opbergt.
Calderwood vertelde me via e-mail: "Vers verpakte en vers ingevroren bosbessen behouden [deze coating] omdat ze niet worden gewassen." Dankzij hun beschermende coating blijven bosbessen langer vers als ze niet worden afgespoeld of gewassen voordat ze worden opgeslagen, maar ze moeten vlak voor het eten worden gewassen .
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Het goede nieuws is dat blauwe bessen relatief lang houdbaar zijn, mits je ze op de juiste manier bewaart. In de koelkast kun je blauwe bessen tot wel een week bewaren. Zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking of een afgesloten bakje bewaart om vocht en schimmelvorming te voorkomen.
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Blauwe bessen zijn lekker zoet van smaak en daarom perfect in een frisse salade of als sorbetijs. Maar je kunt blauwe bessen ook verwerken in je ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Blauwe bessen zijn erg kwetsbaar, doe er dus voorzichtig mee! Was ze pas vlak voordat je ze opeet en verwijder de steeltjes pas na het wassen.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Consumenten mogen fruit en groenten niet wassen met afwasmiddel of zeep . Deze producten zijn niet goedgekeurd of gelabeld door de Food and Drug Administration voor gebruik op voedsel. U kunt resten van zeep of afwasmiddel binnenkrijgen die op het product zijn geabsorbeerd.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Om bosbessen schoon te maken, spreidt u een schone, droge badstof handdoek uit over een schuin oppervlak, zoals een snijplank, met één uiteinde een paar centimeter boven het andere. Rol de bessen voorzichtig over de handdoek; het meeste vuil en de bladeren blijven aan de handdoek plakken, terwijl de bessen eraf rollen.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Zo was je bosbessen: Doe de bessen in een vergiet en dompel het vergiet in een grotere kom met koud water . (Omdat bosbessen zo kwetsbaar zijn, kunnen ze breken als je ze onder de kraan houdt.) Draai de bessen rond en laat ze uitlekken!
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.