Zet je koelkast op 4 °C Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat (te koop in een huishoud- of kookwinkel).
Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen. Er bestaan ook nieuwe houdbaarheidstechnieken, zoals hogedrukpasteurisatie waarbij micro-organismen dood gaan onder hoge druk.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Er bestaan verschillende conserveringsmethoden. Denk aan luchtdicht verpakken, in het zuur of zout (pekel) leggen, (vries)drogen of pasteuriseren. Bij die laatste methode worden microben door verhitting gedood. Dit gebeurt bijvoorbeeld om melk langer houdbaar te maken.
Een conserveermiddel (gebruikelijk in Nederland) of bewaarmiddel (gebruikelijk in Vlaanderen) is een stof die wordt toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica en andere bederfelijke producten om de houdbaarheid ervan te verlengen. Een conserveermiddel dient om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan.
Waardoor bederft voedsel eigenlijk? Warm of koud, vochtig of droog, niet alle etenswaren houden van dezelfde omstandigheden. Als ze niet op de juiste manier bewaard worden, verliezen ze hun smaak en zullen ze sneller bederven.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
Pekelen, fermenteren en opleggen
Fruit kon je bijvoorbeeld in vloeibare suiker leggen, het zogenaamde konfijten. Een zoutbad was eveneens doeltreffend maar werd vooral voor vlees en vis gebruikt. Hoewel het merendeel van het zout achteraf werd afgespoeld, beïnvloedde het pekelen toch heel sterk de smaak.
Gekoeld bewaren voorkomt bederf en voedselvergiftiging
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling.
Er zijn veel manieren om te conserveren, de meest bekende zijn: conserveermiddelen toevoegen, drogen, fermenteren, pasteuriseren (verhitten), HPP (hoge druk pascalisatie), inblikken en invriezen. Wij hebben twee methoden om te conserveren getest: HPP en invriezen.
Spullen voor in een noodpakket
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.