Aparte sneetjes kaas “Sneetjes harde kaas, zoals Gouda, bewaar je best in een plastic doos met deksel. Zo blijft de kaas vijf dagen tot maximum een week goed. Nog beter: een blok kaas waar je met een kaasschaaf plakjes van afsnijdt. Zo heb je altijd verse kaas omdat er geen contact is met zuurstof.
Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier, waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen . Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is veel duurder.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Zorg ervoor dat je het strak in kaaspapier wikkelt of gebruik bakpapier . Plastic is niet slecht... loop een kaaswinkel binnen en je ziet plastic. Maar als je besluit om plastic te gebruiken, zorg er dan voor dat je je kaas om de paar dagen uitpakt en laat ademen.
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
4 Bewaar het in een afgesloten container
Om te voorkomen dat schommelingen in de luchtvochtigheid uw kostbare blok kaas raken, bewaart u uw verpakte kaas in een afgesloten container, bij voorkeur van glas . In tegenstelling tot plastic, geeft glas geen geuren af.
Johnson raadt aan om kaaspapier, slagerpapier of zelfs bakpapier te gebruiken. Doe de kaas die je in papier hebt gewikkeld (geen plastic!) in een andere bak voor extra bescherming — ofwel Tupperware met gaten erin geprikt of een plastic zak met gaten erin geprikt . De gaten zijn belangrijk, want kaas is een levend wezen.
Aluminiumfolie heeft allerlei toepassingen in de keuken, maar het is niet de beste manier om kaas te bewaren . Net als plasticfolie is het een vrij slappe barrière als het gaat om het vers houden van kaas — en het weghouden van droogte, overtollig vocht, schimmel en nare smaken van uw kaas.
Wikkel het in aluminiumfolie of bakpapier ( bakpapier is het beste van de twee ). Op deze manier verpakt kan de kaas ademen en zich verder ontwikkelen zonder uit te drogen.
U kunt de kaas ook in bakpapier of slagerpapier wikkelen . Wikkel het vervolgens losjes in een Ziploc-zak. Controleer voordat u de rits sluit of er nog wat lucht in de zak zit, zodat uw kaas voldoende zuurstof en vochtigheid heeft.
Het op één na beste (en waarschijnlijk de makkelijkste manier, als je geen kaaspapier bij de hand hebt) is om je kaas eerst in bakpapier of vetvrij papier te wikkelen en dan losjes in plasticfolie of een plastic zakje . Deze methode zorgt voor een beetje luchtigheid voor de kaas zonder dat deze uitdroogt.
kaasdoos (meervoud kaasdozen) Alternatieve vorm van kaasdoos (“container voor kaas”) Een apparaat dat vroeger door phreakers werd gebruikt om een vaste telefoonlijn om te zetten in een openbare telefoon .
Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius is ideaal voor de meeste kazen. Om een hele kaas langer vers te houden, kun je ervoor kiezen om de stukken van de hele kaas te vacumeren. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij de kaas komt en vertraagt het rijpingsproces, waardoor de kaas langer vers blijft.
Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken.