Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal vol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Dit betekent niet altijd voor eigengemaakte sauzen. Die kun je beter wel gekoeld bewaren.
Geopende flessen en potjes sauzen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dit geldt ook voor smaakmakers als sambal, sojasaus en ketchup. Er zitten namelijk veel natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je kunt ze daarom op een koele, donkere plek bewaren.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal vol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Bewaartip voor dit product. Kan ook koel, droog en donker bewaard worden, tenzij fabrikant anders adviseert.
Sambal Oelek bewaren
Een ongeopende pot kan je lange tijd buiten de koeling bewaren. Is de pot eenmaal geopend, dan is het nodig deze in de koelkast te bewaren. Let er bij gebruik altijd op, dat je gebruik maakt van een schone lepel zodat er geen andere voedingsresten in de pot komen.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Koel en donker bewaren.
Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast.
Ook voor ketchup en mosterd geldt dat wanneer de verpakking ongeopend is, je ze nog lang na de tht-datum kunt eten: zeker een jaar. Mosterd zelfs twee. Ketchup kan na openen tot zes maanden in de koelkast bewaard worden en mosterd één jaar.