U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit tussen eiwit en eischaal een 'luchtkamer'. Pas gelegde eieren hebben geen luchtkamer, die ontstaat pas tijdens het afkoelen. De luchtkamer is levensnoodzakelijk voor kuikens.
Het beste is om het gaatje aan de onderkant te prikken, dit is de plattere kant van een ei.
In de bolle kant van het ei zit een luchtbel waar druk op komt bij het koken: dankzij het gaatje kan overtollige stoom ontsnappen. Je kunt ook wat zout of azijn toevoegen aan het kookwater: zo zal het eiwit, mocht het ei toch barsten, sneller stollen en krijg je niet van die witte draden aan je ei.
De eierprikker is een handig apparaatje: je plaatst de eieren in een soort houder met daarin een naaldje. Door het inprikken van de eierschaal zorg je ervoor dat de lucht uit de luchtkamer kan ontsnappen, waardoor het eiwit gelijkmatiger stolt. Hierdoor zal je hardgekookte ei mooi rond stollen.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Een eierprikker prikt met een kleine naald in de luchtzak van een eierschaal om te voorkomen dat de schaal barst tijdens het hardkoken . Als beide uiteinden van de schaal worden doorboord, kan het ei worden uitgeblazen terwijl de schaal wordt bewaard (voor knutselwerkjes).
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Bij jeugdteams komen ook kleinere teams voor en gelden soms andere regels. Alle spelers hebben een eigen stick. Alleen met de binnenkant daarvan mogen ze de bal spelen. De andere kant heet de bolle kant.
Plaats de eieren in de eierlade van de broedmachine, met het grotere uiteinde naar boven en het smalle uiteinde naar beneden in de broedmachine. Stel de temperatuur in op 100,5 graden Fahrenheit met 50-55 procent luchtvochtigheid.
Wanneer het ei zich ontwikkelt, reist het door de eileider van de kip en draait het rond terwijl calcium zich vormt rond de dooier/het eiwit en het membraan. Deze beweging creëert een gestroomlijnd puntig uiteinde aan de voorkant en een stomp uiteinde met een luchtcel aan de achterkant (een beetje zoals een kogel die door de loop van een geweer gaat).
De luchtcel bevindt zich aan het stompe uiteinde tussen het schaalmembraan en het eimembraan . De eierschaal is aan dit uiteinde poreuzer en daarom zal hier lucht binnenkomen omdat de inhoud van het ei krimpt door afkoeling na het leggen.
Eieren moeten worden bewaard met de punt naar beneden en de stompe, meer ronde kant naar boven. Waarom? Het houdt de dooier meer gecentreerd in het ei en helpt uw eieren langer vers te houden.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
In de eileider is het ei altijd met de spitse punt naar voren gericht. Naar voren betekent hier in de richting van de cloaca. Het is niet altijd de spitse kant van het ei die het eerst naar buiten komt als een hen een ei legt.
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan. Zet de kookwekker voor hardgekookte eieren op 10 minuten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Prik gewoon een gaatje in de ronde kant van het ei met een punaise en doe het in het kokende water . Zo pel je snel een ei.
A: Druk op de knop zodat het naaldje eruit springt en maak het schoon met water en zeep . Ik dompel het ook onder in heet zeepwater en draai het dan ondersteboven om het te laten uitlekken/drogen. Bedankt voor je feedback!
Veiligheid van eieren: wel of niet doorboren voor het koken
Het doorboren van eierschalen vóór het koken wordt afgeraden . Als ze niet steriel zijn, kan de piercer of naald bacteriën in het ei brengen. Ook ontstaan er door het doorboren haarscheurtjes in de schaal, waardoor bacteriën na het koken naar binnen kunnen dringen.
A: Het is belangrijk om het gat in het dikke uiteinde van het ei te prikken. Dit komt omdat elk ei een luchtzak aan dit uiteinde heeft. En zet het ei in de schaal met het gat omhoog zodat deze zwavelachtige lucht goed kan ontsnappen. Je laat de vieze dingen ontsnappen die je niet in het ei wilt laten trekken.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).