Gluten. Haver bevat van nature geen gluten, maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Vooral wanneer haver is verwerkt tot bijvoorbeeld meel of vlokken. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie, behalve wanneer het officiële 'Crossed grain'-keurmerk op de verpakking staat.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
In havermout zitten veel vezels, wat zorgt voor een goede werking van je darmen. De vlokken geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt. Havermout bevat weinig calorieën in vergelijking met ander voedingsmiddelen. Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal.
Het geeft een lang verzadigd gevoel. Havermout is voedzaam, licht verteerbaar en bevatten veel vitamines en mineralen.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
Voeding die je juist wel kunt eten: Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
De auteurs van de review voegden toe dat havermout ook een bron is van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, die is gekoppeld aan verlaging van de bloeddruk, waardoor iemand bijvoorbeeld minder medicijnen tegen hypertensie zou hoeven gebruiken.
In principe kunt u biologische havervlokken en havermout ongekookt eten. Toch moet u daarmee oppassen. Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
De voordelen havermout als huidverzorging zijn voornamelijk ontstekingsremmende eigenschappen en werkt als een natuurlijke vochtinbrenger. Ook wordt havermout gebruikt tegen waterpokken, droge huid, zwemmerseczeem, jeuk en insectenbeten.
Een teveel aan vezelrijke voeding zoals volkorenbrood en volkoren pasta, havermout, fruit en groenten vertraagt de maaglediging en kan klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid en lopersdiarree veroorzaken.
Haver wordt voornamelijk gebruik voor havermout, in koekjes en biscuits. Het bevat weinig/geen gluten en wordt daarom weinig gebruikt voor bakken van brood. Allergie tegen haver is zeldzaam. De klachten kunnen zijn: angioedeem, urticaria, atopische dermatitis, asthma, rhinitis en gastrointestinale symptomen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt. Andere ontbijtgranen zoals granola, cornflakes, muesli of cruesli zou je ook kunnen kiezen. Let wel op eventueel toegevoegde suikers! Wanneer je toch liever het hele havermoutontbijt skipt, kun je het altijd nog vervangen voor een crackerontbijt.
En dat is niet het enige. In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. Een beetje oppassen dus, als je een fanatieke havermoutliefhebber bent.
Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Van haver is aangetoond dat het extra helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Wel kan het zijn dat je gevoelig bent voor het eiwit avenin in haver. Dit eiwit is niet hetzelfde als gluten, maar lijkt er wel een beetje op en kan dus ook dezelfde klachten geven. Zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping (22, 23).
Nog een reden om meer granen te eten: havermout zit vol oplosbare vezels, die het verwerken van eten voor je darmen makkelijker maken. Ook bevat havermout onoplosbare vezels, die ervoor zorgen dat alles in je darmen in beweging blijft.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Hier een aantal huismiddelen op een rijtje die bijna iedereen wel in huis heeft en die verlichting kunnen bieden bij brandend maagzuur: Een lepel rauwe haver(mout) vlokken: het liefst los, zonder water erbij. Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting.