Vaak bevatten groenten en peulvruchten van nature al suiker. De meeste groenten en peulvruchten bij HAK bevatten geen toegevoegd suiker. Een aantal receptuur producten bevatten nog wel toegevoegde suikers, denk bijvoorbeeld aan rode kool met appel, rode bietjes en bruine bonen met stroop.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Galactose staat bekend als melksuiker . Het staat bekend als melksuiker omdat het alleen in de natuur voorkomt wanneer het zich verbindt met glucose om lactose te vormen, een disacharide die voorkomt in de melk van zoogdieren, waaronder koeien en moedermelk. Deze suiker wordt uitsluitend aangetroffen in dieren en niet in planten.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Antwoord. “In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”
Paddenstoelen, spinazie, boerenkool, sojascheuten, selderij, broccoli, komkommer, bloemkool, radijsjes en asperges behoren tot de groenten met het laagste suikergehalte dat verkrijgbaar is. Zeevruchten, varkensvlees, rundvlees en kip zijn allemaal suikervrij. Ze zijn ook een belangrijke bron van eiwitten en omega-3-vetzuren.
Een wortel van 128 g bevat slechts 6 g suiker en 1.8 g zetmeel. Ter vergelijking: een enkele plak hooi van 1 kg kan tussen de 100 en 200 g suiker bevatten. Dit houdt in dat 128 g hooi 12.8g en 25.6g suiker zou bevatten. Zelfs hooi met lage voedingswaarde bevat twee maal zo veel suiker dan hetzelfde gewicht in wortels.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Een ander groot voordeel van stoppen met suiker is gewichtsverlies. Gefrituurd voedsel en suiker zijn twee van de grootste boosdoeners achter gewichtstoename. Als u helemaal stopt met suiker, zal het helpen bij snel gewichtsverlies en kan het u helpen om tot 1 kg in één week te verliezen, in combinatie met gezonde eetgewoonten en een vorm van lichaamsbeweging.
Broccoli is een laag-glycemisch voedingsmiddel, wat betekent dat het geen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt na het eten ervan . Broccoli kan zelfs helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en heeft een zeer lage glycemische index van 15. Bovendien bevat broccoli veel vezels, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de eetlust te beheersen.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Groente bevat over het algemeen minder suiker dan fruit. Toch zit er in groentesmoothies soms veel suiker. Sommige groentesoorten bevatten van zichzelf best wat suiker, zoals tomaat, rode biet, wortel en rabarber (zie het overzicht onderaan).