Schillen of pellen Doorgaans bevatten deze veel minder (resten van) pesticiden, maar volgens het onderzoek zijn zelfs deze hier niet volledig vrij van. Voortaan toch maar die appel of komkommer schillen dus.
Komkommers en appels zijn beide bedekt met een natuurlijke beschermlaag van was, maar zodra pesticiden door die laag heen zijn verspreid, wordt het moeilijker om ze af te spoelen , aldus Dr. Jeffrey Jenkins, directeur van het National Pesticide Information Center.
Hoewel het verwijderen van de schil van groenten misschien iets meer pesticiden verwijdert dan wassen , is het verschil waarschijnlijk te klein om je zorgen over te maken. De pesticidengehaltes in verse producten zijn streng gereguleerd.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Het zit IN het eten, niet EROP . Voor niet-systemische pesticiden (waarvan er veel subklassen zijn) is wassen effectief om pesticideresten te verminderen. Schillen kan pesticideresten die door het fruit of de groente zijn opgenomen, verder verminderen.
Onderzoekers ontdekten dat pesticiden de schil van het fruit kunnen binnendringen en in het vruchtvlees kunnen blijven, waardoor wassen niet voldoende is om deze giftige chemicaliën te verwijderen. De studie suggereert dat het schillen van fruit de pesticideniveaus aanzienlijk kan verlagen .
Pesticiden stoppen niet altijd bij de schil. Hoewel de schil kan dienen als een barrière die de absorptie van pesticiden vertraagt, kunnen sommige pesticiden diep in het fruit of de groente doordringen . Helaas kunnen sommige pesticiden zelfs over dikschilig fruit heen bewegen, zoals citrusvruchten en bananen.
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers goed te wassen en te schillen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Als je appels eet en je schilt ze, dan zal de hoeveelheid van deze vitamine afnemen. Tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A. Daarom is het eten van appels met schil erg goed voor de gezondheid .
Echter wijst toxicologisch onderzoek uit dat we ons daar niet veel zorgen over hoeven te maken en is goed afspoelen vaak voldoende, zo schrijft ook hoogleraar Jaap Seidell in Het Parool. De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Komkommer
De groene schil is gevaarlijk met 86% pesticideninhoud . Komkommers hebben een dikke schil eroverheen, die de werkelijke materie beschermt. Hoewel komkommers 86% pesticiden bevatten, zit dat allemaal op de schil. Door de schil eraf te pellen voor consumptie, is het allemaal veilig voor u.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Van de verschillende soorten groenten bevatten sla/ kropsla gemiddeld het hoogste aantal verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen en hoogste totaal gehalte aan residuen, zowel bij de in Nederland geteelde als geïmporteerde sla/ kropsla.
Waar zitten pesticiden in? Er is een hele lijst is opgesteld met het meest en minst bespoten groenten en fruit (zie de afbeeldingen hieronder). Op 1 staan de aardbeien, gevolgd door spinazie en boerenkool.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Hier zijn enkele aanvullende richtlijnen van de Food & Drug Administration (FDA) over het wassen van producten: Was alle producten grondig onder stromend water voordat u ze eet, snijdt of kookt . Dit omvat producten die conventioneel of biologisch thuis zijn geteeld, of die zijn gekocht bij een supermarkt of boerenmarkt.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Uit veldonderzoek is gebleken dat bananenschillen een aanzienlijke invloed hebben op de opname van pesticideresten door bananenpulp .
De meeste citrusvruchten bevatten resten van bestrijdingsmiddelen op de schil .
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.