Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt. Daarna kun je ze drogen met een schone handdoek om eventuele overgebleven resten te verwijderen.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Wrijf fruit en groenten onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen . Als u ze in water onderdompelt, is een schone kom een betere keuze dan de gootsteen, omdat het afvoergebied vaak micro-organismen herbergt. Producten met een harde schil of stevige schil kunnen worden geschrobd met een groenteborstel.
Fruit schoonmaken met azijn
Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij. Laat de boel vijf minuten staan en spoel het fruit daarna af onder stromend water.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Met zuiveringszout breng je niet alleen je eten op smaak, het is ook nog eens goed voor je lichaam. Zo kan zuiveringszout bijvoorbeeld bijdragen aan een gezonde balans van de pH-waarde van het bloed. Maar let op! Voor zuiveringszout geldt hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Vermijd een te harde waterstraal onder de kraan want aardbeien kneuzen heel makkelijk. Verwijder de kroontjes pas na de wasbeurt, anders zuigen je aardbeien zich vol met water en verliezen ze hun aroma. Dep ze tenslotte goed droog met keukenpapier of laat ze uitlekken in een vergiet.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Groenten en fruit moet u in principe altijd onder stromend water wassen. Dat doet u het best net voor u ze eet of in een gerecht verwerkt. Eerst wassen en dan bewaren is geen goed idee, omdat ze zo sneller gaan rotten.
Als je geen azijn bij de hand hebt of als je de restsmaak van azijn wilt vermijden, kun je je aardbeien weken in een oplossing van baking soda en water om ze schoon te maken. Voeg 1 tl baking soda toe aan 4 kopjes water en laat je aardbeien vijf minuten weken in een grote kom.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Een badje met natriumbicarbonaat bleek de meest effectieve manier. Baking soda of natriumbicarbonaat is een zoutverbinding die al eeuwen bestaat, en die onder andere gebruikt wordt om gebak luchtiger te maken. Het witte, zoute poeder blijkt nu dus ook perfect om groenten en fruit schoon te maken.
Voedsel drogen in de oven
Leg de gewenste groenten, fruit of kruiden op de bakplaat en schuif in de oven. zet de stand op het allerlaagste. Het vervelende is van het drogen in de oven dat het vaak niet lager kan dan 60 graden. 60 graden kan ook heel goed als zal het dan sneller klaar zijn.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.