Bevroren druppels aan de achterwand van de koelkast zijn normaal. Een dikkere laag ijs vormt door een defect koelsysteem of als de deur niet goed sluit.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Vorst- en ijsvorming door overmatig vocht kan een teken zijn van defecte afdichting en luchtlekken, of overbelaste systemen . Maak je geen zorgen - met deze stappen kun je je koelkast en vriezer weer normaal maken en ijsvorming voorkomen om je systemen soepel te laten werken.
Condens in de koelkast is een gewoon verschijnsel. Aan de achterkant van de koelkast bevinden zich koelelementen (spiralen) die ervoor zorgen dat de inhoud van de koelkast op de juiste temperatuur blijft. Deze elementen koelen (of bevriezen) de achterwand.
De koelelementen van een koelkast bevinden zich in de achterwand. Condens ontstaat doordat de koelkast regelmatig wordt geopend en gesloten. Dit brengt temperatuurverschillen met zich mee, welke condens veroorzaken.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Gebruik kokend water om te ontdooien
Om het ontdooiproces te versnellen, kunt u kokend water in de koelkast zetten. De stoom die daarbij vrijkomt, helpt het ijs te smelten.
Om dit proces te versnellen kan je in de koelkast een bak met heet water zetten, hiermee zorg je er namelijk voor dat het ijs door de warme lucht sneller smelt. Pas op met het breken van het ijs in de koelkast, hierdoor kan je namelijk de leidingen en/of achterwand van jouw koelkast beschadigen. En zet de koelkast uit.
Om veilig en gezond te blijven. Daarnaast kan een slechte warmteafvoer ertoe leiden dat de koelkast niet meer optimaal koelt, wat de versheid van je producten kan beïnvloeden. In het ergste geval kan de koelkast oververhit raken, wat zelfs tot storingen of defecten kan leiden.
Dit koelelement bevindt zich op de achterkant van de koelkast. Een beetje ijs kan geen kwaad. U hoeft pas actie te ondernemen als u veel ijs moet gaan weghalen en echt last krijgt van flink wat ijsvorming in de koelkast. Gebeurt het een keertje, dan is het niet zo erg.
Oorzaak: Luchtroosters in uw koelkast helpen koude lucht te laten circuleren. Als ze geblokkeerd zijn, kan de koude lucht niet bewegen, waardoor sommige gebieden bevriezen . Oplossing: Verwijder alle obstakels rond de ventilatieroosters en herschik de items in de koelkast om een betere luchtstroom mogelijk te maken. Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon om ophoping van stof en vuil te voorkomen.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden.
IJs in de koelkast, hoe ontstaat het? Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.
Om dit te voorkomen, probeer de deur van uw koelkast niet te vaak te openen . Zorg ervoor dat de deur niet te lang open blijft staan als u het apparaat gebruikt. Controleer uw apparaat op scheuren of scheuren in de afdichting. Zoals eerder vermeld, wordt het vinden van een overmatige hoeveelheid ijs in een koelkast vaak veroorzaakt door een interactie tussen warme en koude lucht.
Hoe vaak koel-vriescombinatie ontdooien? Jouw koel-vriescombinatie moet ongeveer zes keer per jaar ontdooid worden. Als je een combi koelkast met vriezer wilt ontdooien die een Low Frost functie heeft, is dit slechts twee keer per jaar nodig.
In principe al je eten verwijderen, de stekker uit het stopcontact halen, alle ijs laten smelten en dan het compartiment laten drogen. De stekker er weer in doen, laten afkoelen en dan je eten weer in het compartiment doen.
Als uw koelkast in direct zonlicht staat, kan de temperatuur stijgen, waardoor het apparaat harder moet werken om te koelen . Dit kan leiden tot een opbouw van ijs en andere temperatuurproblemen. Voorkom indien mogelijk dat er direct zonlicht op uw koelkast schijnt.
Maak het interieur schoon
Het is tijd om de binnenkant van de vriezer schoon te maken als al het ijs gesmolten is terwijl de vriezer volledig ontdooid is. De wanden, planken en koelkastladen moeten worden schoongemaakt met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Voordat u de vriezer weer aansluit, moet u deze grondig schoonmaken met een vochtige doek.
Om het proces te versnellen, kunt u een kom met heet water erin zetten om de temperatuur te verhogen of een föhn op een lage stand gebruiken , maar wees voorzichtig om de binnenkant van de koelkast niet te beschadigen. Zodra het ijs is gesmolten, veegt u de binnenkant van de koelkast af met een spons of doek en een milde schoonmaakoplossing.
Wij van HG adviseren om de koelkast minimaal 4 keer per jaar schoon te maken. Maak de binnenkant en buitenkant schoon. Neem de waterafvoer en lekbak van de koelkast ook mee tijdens het schoonmaken. U zult zien dat het schoonmaken van uw koelkast een kwestie van bijhouden wordt.
Verleng de levensduur van fruit en groenten
Plaats een paar droge sponzen in de fruit- of groentelade van de koelkast en leg uw producten erbovenop. De sponzen helpen overtollig vocht te absorberen, waardoor uw fruit en groenten lekker knapperig blijven .
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.