Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Bedek uw perzikschijfjes met citroensap
Wil je er zeker van zijn dat je perziken niet bruin worden? Geef de plakjes nog een bad in een kom gevuld met water en het sap van een citroen of limoen. Het zuur zorgt ervoor dat het fruit er mooi uit blijft zien. Je kunt een eetlepel of twee witte suiker aan het citroenbad toevoegen als je dat wilt.
Bevroren fruit en bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren . Bevroren groenten moeten echter altijd worden gekookt voor consumptie om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Gelukkig voor ons zijn er verschillende manieren om bevroren groenten net zo lekker te maken als verse.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het heersende idee is dat het pesticiden, beschermende wassen en microben verwijdert en uw producten langer vers houdt. In tegenstelling tot het wassen van verse producten met zeep of ontsmettingsmiddelen (die resten kunnen achterlaten en gastro-intestinale stoornissen kunnen veroorzaken als ze worden geconsumeerd), is het wassen van fruit met azijn volkomen veilig .
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Je kunt bevroren fruit direct uit de vriezer eten, of het een paar minuten laten ontdooien als je een zachtere textuur prefereert. Bevroren druiven, bessen, mangostukjes en bananenschijfjes zijn populaire keuzes. Je kunt bevroren fruit ook mengen met yoghurt of smoothies maken voor een smakelijke en gezonde snackoptie.
Bereidingswijze voor op het fornuis: doe het bevroren fruit in een pan op middelhoog vuur, af en toe roerend . Het fruit begint te ontdooien en laat zijn sap los. Haal het van het vuur wanneer het helemaal is opgewarmd. Bereidingswijze voor op de magnetron: verwarm het bevroren fruit in een magnetronbestendige kom op 600 W gedurende 1 minuut en roer het vervolgens door.
Het is zo makkelijk om yoghurt en bevroren fruit te combineren tot een heerlijke zelfgemaakte bevroren yoghurt, die je als tussendoortje of dessert kunt eten.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
In sommige gevallen verbouwen boerderijen beide, maar de gewassen worden apart van elkaar aangewezen en geteeld. Bessen die worden geteeld met de bedoeling om te worden ingevroren, worden blootgesteld aan een aanzienlijk lagere hoeveelheid pesticiden dan hun tegenhangers die vers naar de supermarkt worden gestuurd.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen, enzymen genaamd, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groente veroorzaken .
Gebruik van ascorbinezuur of citroenzuur
Vitamine C is een antioxidant die naast zijn gezondheidsvoordelen ook helpt om de kleur van fruit te behouden. Om de enzymen te stoppen, kunt u ascorbinezuur of citroenzuur toevoegen aan het verse fruit voordat u het invriest. Vruchtensap is een bron van ascorbinezuur. Gebotteld citroensap is een bron van citroenzuur.
Manieren om bevroren perziken te gebruiken
Ik gebruik graag bevroren perziken in mijn smoothies en smoothie bowls . Je kunt bevroren perziken ook in muffins, taarten en andere gebakken producten gooien. Probeer ontdooide perziken in salade, in marinade gesneden, gegrild met een balsamico-glazuur en in deze gezonde perzikrecepten.
Een manier om dit te doen is door de bevroren perziken in de koelkast te leggen en ze te laten ontdooien. Dit duurt meestal 6 tot 8 uur en je zult de zak af en toe willen omdraaien voor een gelijkmatige ontdooiing.