Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Voor gezonde suikervervangers kan je ook vers of gedroogd fruit gebruiken. Dit is de meest natuurlijke en minst bewerkte vorm van suiker. Fruit bevat tal van vitamines en mineralen en de glycemische index is vaak vrij laag. Vooral appels, bananen en gedroogde dadels zijn veel gebruikte alternatieven in gebak.
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Wat je echt beter kan laten staan zijn de kunstmatige zoetstoffen xylitol en maltitol, want deze verhogen de bloedsuikers enorm. Aspartaam komt veel voor in light- en suikervrije producten. Deze kunstmatige zoetstof heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel, maar geeft soms gezondheidsklachten.
De zoetstof glucose-fructosesiroop zou de oorzaak kunnen zijn, zegt diëtiste Iris Daems. Ze omschrijft deze niet-alcoholische leververvetting als 'de stille ziekte', omdat veel mensen het bestaan ervan niet kennen.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Voor natuurlijke zoetstoffen hebben Stevia en Agave beide de laagste GI en GL. Honing, suiker en Golden Syrup hebben een vrij gemiddelde GI, en glucose en rijststroop hebben een veel hogere GI en GL. Meer informatie over natuurlijke zoetstoffen is hier te vinden.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Is honing gezonder dan geraffineerde suiker? Op deze vraag bestaat maar één, simpel antwoord: ja. Honing is beter dan geraffineerde suiker. 100 gram geraffineerde suiker bevat namelijk 400 kcal en 100 gram koolhydraten, ofwel geraffineerde suiker bevat meer kilocalorieën en koolhydraten dan honing.
Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop en honing
Als je op zoek bent naar een andere goede optie ter vervanging van suiker, dan zijn ahornsiroop, agave en honing zeker een goede optie, zegt Shapira. Deze producten zijn vaak minder bewerkt dan suiker en bevatten sporenelementen, vitaminen en antioxidanten.
Suiker is beter voor je dan kunstmatige zoetstoffen . Of nog beter: geen toegevoegde suiker. Dat is je beste optie. "Eigenlijk zijn zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen een probleem voor je gezondheid", zegt Melissa Young, MD, specialist in functionele geneeskunde.
Erythritol . Erythritol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in sommige soorten fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het bevat bijna geen calorieën en heeft een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel. Het is een van de vele gunstige zoetstoffen voor diabetici die hun koffie willen zoeten zonder nadelige gezondheidseffecten.
Een echte suikervervanger kan je honing dus niet noemen. Maar wil je voor een gezonder alternatief gaan dan geraffineerde tafelsuiker, dan is rauwe honing zeker een optie. Dit komt doordat rauwe honing, in tegenstelling tot suiker, allerlei gezonde voedingsstoffen zoals B-vitaminen en mineralen bevat.
Deskundigenoordeel: Natuurlijke zoetstoffen zijn niet direct in verband gebracht met NAFLD, en integendeel, sommige, zoals stevia en trehalose , kunnen een beschermend effect hebben. Zeldzame suikers en polyolen kunnen veilig worden gebruikt en hebben significante voordelen, waaronder een anti-oxidant effect en optimale glycemische controle.
De meest gebruikte zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, sucralose, stevia en varianten daarvan. Zij kunnen - volgens resultaten van meer dan 280 studies die de WHO heeft verzameld - op langere termijn gelinkt worden aan een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12) Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Hoe kan dat? Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker. De suiker is vervangen door aspartaam en acesulfaam-K.
Waar je vooral voor moet oppassen zijn geraffineerde suikers, de grote boosdoeners. Dit zijn bijvoorbeeld kristalsuiker, rietsuiker en glucosesiroop. Zoetmakers zonder ook maar enige vorm van vitaminen en mineralen. Alle goede stoffen zijn uit deze suikers verwijderd, wat ze zo slecht maakt.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
Staat honing in de Schijf van Vijf? Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten.