Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Helpt om je spijsvertering te verbeteren
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
De courgette bevat volop vitamine C en folaat (vitamine B11). Vitamine C levert als antioxidant een belangrijke bijdrage aan het beschermen van je lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Ook helpt vitamine C bij het behoud van een gezonde huid en sterke botten en tanden én ondersteunt het je immuunsysteem.
De schil van de courgette bevat een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Bovendien bevat de schil antioxidanten, zoals vitamine C en A, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en de huid beschermen.
Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering en een tiptop darmflora.
Kun je een courgette rauw eten? Courgette kan je rauw eten. Het is zelfs zo dat de goede stoffen die erin zitten beter bewaard blijven als je de courgette rauw serveert. Je kan courgette zelfs met schil eten, spoel hem wel altijd even goed schoon en gebruik het liefste en bio courgette.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een courgette bevat onder andere kalium. Kalium is een mineraal met een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het is onder andere nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Courgettes zijn licht verteerbaar en zitten vol met vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor, en bevatten onder andere vitamine B11 (foliumzuur), C en B6.
De schil van een courgette is perfect eetbaar en de meeste vitaminen zitten net onder de schil.
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.
Wat is gezonder, courgette of aubergine? Courgette en aubergine zijn gezonde groenten met elk hun eigen voedingsstoffen en voordelen. De courgette is rijk aan vitamine C en vezels, terwijl de aubergine weinig calorieën, maar wel anthocyaninen bevat.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.
Voedingsstoffen behouden
Courgette rauw eten kan prima! Sterker nog: dan blijven alle voedingsstoffen van de courgette behouden. De courgette zit boordevol stoffen die ontgiftend werken en zijn goed voor je hersenen, de lever en het hart.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Maar die heel grote courgettes zijn niet meer geschikt voor zulke verfijnde gerechten. Daarvoor zijn de zaden te groot en is de schil te hard. Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Groenten zoals spruiten, broccoli, bloemkool, boerenkool, savooiekool en rode kool bevatten sulforafaan, een antioxidant die het verbrandingsproces stimuleert. 23. Avocado's Raar maar waar: avocado's helpen je om vet te verbanden.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.