Het is over het algemeen goedkoper om zelf eten te bereiden, met een paar uitzonderingen. Het is goedkoper om je eigen vlees in kleinere stukken te snijden als je dat wilt. Droge bonen zijn goedkoper dan blikken. Hele broccoli koppen zijn goedkoper dan de zak met roosjes.
Voordelen: - Maaltijdvoorbereiding is de goedkoopste optie , omdat je seizoensproducten of producten in de aanbieding kunt kopen. - Je hebt de meeste controle over je ingrediënten; eet wat je lekker vindt. - Je kunt alles wegen en meten, zodat je controle hebt over elke macronutriënt.
Over het algemeen is thuis koken goedkoper dan regelmatig fastfood bestellen . Uit eten gaan kan een betere oplossing zijn voor mensen die tijd belangrijker vinden dan geld. Beide opties hebben voor- en nadelen, afhankelijk van uw levensstijl en unieke behoeften.
Kant-en-klaarmaaltijden kopen is duurder dan hetzelfde thuis koken , zo blijkt uit onderzoek. Een kant-en-klaarmaaltijd kopen lijkt misschien goedkoop en makkelijk, maar het kost eigenlijk minder om hetzelfde thuis te maken.
Hoewel sommige diepvriesmaaltijden erg kosteneffectief kunnen zijn, kunnen andere duurder zijn dan dezelfde maaltijd helemaal zelf te koken . Als u een maaltijd voor meerdere personen kookt, is het misschien goedkoper om de ingrediënten apart te kopen dan om genoeg diepvriesmaaltijden voor iedereen te kopen.
De voordelen van kant-en-klaarmaaltijden
De voorbereiding is minimaal: verwijder de verpakking en verwarm . De meeste maaltijden hoeven maar ongeveer drie minuten in de magnetron en misschien wat rusttijd voordat ze klaar zijn om te eten. Als u ook tijd wilt besparen met de afwas, kunt u direct uit de verpakking eten.
De exacte kostenvergelijkingen zijn altijd afhankelijk van de maaltijd in kwestie, maar één ding is zeker: als je zelf kookt, moet je elk ingrediënt kopen. In sommige gevallen wegen de kosten van elke afzonderlijke specerij, groente en vlees voor een recept op tegen de kosten van kant-en-klare diepvriesmaaltijden .
Is het echt goedkoper om zelf te koken? Zelf koken bespaart je geld als je op zoek bent naar voedzaam eten met kwaliteitsingrediënten . Als je een zak koekjes van het huismerk vergelijkt met een partij zelfgemaakte koekjes gemaakt met zuivelvrije alternatieven en biologisch meel, dan is het huismerk misschien goedkoper.
Thuis koken is doorgaans goedkoper voor een alleenstaande vergeleken met uit eten gaan . Thuis gekookte maaltijden stellen u in staat om ingrediënten in grotere hoeveelheden te kopen, portiegroottes te controleren en te profiteren van restjes, waardoor de totale voedselkosten worden verlaagd.
Feiten en bevindingen. Amerikanen besparen ongeveer $ 12 door ervoor te kiezen om thuis te koken en te eten, waarbij de gemiddelde maaltijd thuis $ 4,23 kost, vergeleken met meer dan $ 16 per maaltijd in een goedkoop restaurant. Jaarlijks kost het meer dan $ 13.000 meer om uit eten te gaan dan om dezelfde hoeveelheid voedsel thuis te bereiden.
Hoewel het vrijwel onmogelijk is om een vergelijking te maken tussen de prijzen van maaltijden thuis en in restaurants zonder recepten, en onze gegevens over de wekelijkse uitgaven aan boodschappen gebaseerd zijn op de grootte van huishoudens in plaats van op individuele budgetten, is het over het algemeen goedkoper om zelf eten te maken dan om catering te bestellen .
De kosten van wekelijkse maaltijdvoorbereiding variëren afhankelijk van factoren zoals het aantal porties, het type ingrediënten en de mate van maatwerk. Gemiddeld kunnen personen tussen de $ 50 en $ 150 per week uitgeven aan maaltijdvoorbereidingsdiensten.
Maaltijdplanning is een van de beste manieren om geld te besparen op eten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat u uitgebalanceerde, voedzame maaltijden eet.
Thuis koken bespaart niet alleen geld , maar het stelt u ook in staat om de ingrediënten en portiegroottes van uw eten te controleren. Dit kan helpen om gezondere keuzes te maken voor uw maaltijden.
Als u zelf klusjes in huis uitvoert en verbeteringen aanbrengt, kunt u bijvoorbeeld de gemiddelde kosten van $ 9.000 voor het renoveren van een badkamer of de gemiddelde prijs van $ 20.000 voor het verbouwen van een keuken flink verlagen .
Zoals de meeste ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn kant-en-klaarmaaltijden over het algemeen energierijk en bevatten ze hogere niveaus van goedkope ingrediënten zoals verzadigde en transvetten, geraffineerde zetmelen, vrije suikers en zouten, terwijl ze weinig vezels en micronutriënten bevatten ( 1 ) .
Kosten. In de winkel gekocht voedsel is meestal goedkoper dan zelfgemaakt voedsel . Voor mensen met een krap budget kan dit een belangrijke factor zijn bij het kiezen tussen de twee opties. Het is echter belangrijk om op te merken dat de kosten van in de winkel gekocht voedsel snel kunnen oplopen, dus het is nog steeds verstandig om rond te kijken voor de beste deal.
De gemiddelde prijs per portie van thuis gekookte maaltijden bedraagt $ 4,31 , terwijl de gemiddelde kosten voor uit eten gaan $ 20,37 bedragen.
Helaas zijn de meeste kant-en-klare maaltijden niet goed uitgebalanceerd . Ze bevatten te veel zetmeel of helemaal geen zetmeel, sommige bevatten veel te veel eiwitten en vetten en de meeste bevatten niet genoeg voedingsstoffen in de vorm van groenten of salade.
Voedingszorgen: Een van de belangrijkste argumenten tegen kant-en-klaarmaaltijden is hun vaak slechte voedingskwaliteit . Veel voorverpakte maaltijden bevatten veel natrium, conserveringsmiddelen en ongezonde vetten, wat kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen zoals obesitas, hoge bloeddruk en hartziekten.
Voordat u besluit om een diepvriesmaaltijd in de supermarkt te kopen, zijn er een paar dingen om over na te denken. Een belangrijk aandachtspunt bij deze maaltijden is de nutritionele samenstelling. Helaas bevatten de meeste kant-en-klare maaltijden veel energie, verzadigde vetten en natrium en vaak weinig vezels en micronutriënten .
Belangrijkste punten: Diepvriesmaaltijden kunnen een voedzame optie zijn, vooral als ze vol zitten met groenten, magere eiwitten en volkoren granen . Kies diepvriesmaaltijden die gemaakt zijn van hele voedingsmiddelen. Het is het beste om ultrabewerkte diepvriesmaaltijden te beperken die additieven bevatten zoals carrageen, dinatriuminosinaat en natriumbenzoaat.
Bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarmaaltijden, gebakken producten en bewerkt vlees, kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben . Het consumeren van sterk of zwaar bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot gewichtstoename, het risico op diabetes type 2 verhogen en meer. De meeste voedingsmiddelen hebben een bepaalde mate van bewerking nodig en niet alle bewerkte voedingsmiddelen zijn slecht voor het lichaam.