Antwoord: Het is bekend dat zacht fruit, zoals frambozen en blauwe bessen, besmet kan zijn met het norovirus of het hepatitis A-virus. Het norovirus kan braken en diarree veroorzaken.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Het onvermogen van het lichaam om bosbessen te verteren is de reden voor maagpijn. De afwijzing van het immuunsysteem van het lichaam ten opzichte van bosbessen als een waardevolle bron van voeding presenteert zich als diarree of braken.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Zoek op 'blauwe bessen gezond' en je wordt overspoeld met voordelen voor jouw gezondheid. Toch zijn er ook tegengeluiden. Volgens sommige mensen is de blauwe bes zelfs ongezond, kan je er buikpijn van krijgen en naar het schijnt is de bes niet veel gezonder zijn dan de banaan.
Hoe moet je blauwe bessen schoonmaken? Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert.
Maar er zit echt een verschil tussen! De blauwe bes en de bosbes groeien aan verschillende struiken. De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt.
Het is normaal dat er onverteerd voedsel in uw ontlasting zit, vooral als u vezelrijk voedsel eet . Als u geen andere symptomen heeft, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Als u onverteerd voedsel opmerkt samen met deze andere symptomen, raadpleeg dan uw arts: Regelmatige diarree.
Zwarte ontlasting kan mogelijk veroorzaakt worden door bloed in het maag-darmkanaal. Dat komt dan meestal uit de maag of de bovenste delen van de dunne darm. Het kan ook worden veroorzaakt door het innemen van ijzersupplementen of bepaalde voedingsmiddelen, zoals zwarte drop of bosbessen.
Zoetgeurende ontlasting kan duiden op een infectie met de bacterie Clostridioides difficile , die kan optreden na recent antibioticagebruik. Borstvoeding kan ook zoetgeurende ontlasting bij baby's veroorzaken. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen de geur en consistentie van ontlasting veranderen.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken.
Je moet vermijden om bosbessen te wassen voordat je ze in de koelkast bewaart , omdat het extra vocht ervoor zorgt dat ze sneller bederven. Dit kan ze ook zacht en papperig maken, zegt Vu, dus wacht tot je ze wilt eten.
Deskundigen op het gebied van voedselveiligheid zijn het erover eens dat u uw producten altijd moet wassen voordat u ze eet of serveert .
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Bosbessen bevatten salicylaten, natuurlijke chemicaliën die in aspirine en veel soorten fruit en groenten voorkomen , volgens een studie uit 2022 in Frontiers in Plant Science. Deze chemicaliën kunnen problemen veroorzaken voor mensen met een salicylaatgevoeligheid.
Zijn er nadelen aan het eten van bosbessen? Vanwege hun vezelgehalte kan het eten van te veel bosbessen gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken . Maar je zou dagelijks meerdere kopjes moeten eten om mogelijk bijwerkingen te ervaren.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Ze zitten boordevol vezels, wat helpt bij een gezonde darmwerking. Daarnaast bevatten ze ook veel antioxidanten, die ontstekingsremmend werken en je spijsvertering ondersteunen. Het regelmatig eten van verse blauwe bessen kan dus bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een betere darmgezondheid.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.