Rauwkost en voorgesneden groenten kan je maar 3 maanden bewaren. Ook is het afgeraden om groenten die veel vocht bevatten (bv. komkommer, tomaat, sla) in te vriezen: tijdens het ontdooien zullen de groenten te veel water afgeven, waardoor er amper iets overblijft.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Ik heb liever dat mijn eten vers gekookt is, dus ik vries alles ongekookt in en kook het dan voordat ik het eet. De instructies in dit recept zijn voor het voorbereiden en invriezen van ongekookte roerbak. Dat gezegd hebbende, je kunt het ook helemaal koken en dan invriezen .
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Snijbiet wordt ook vaak verwerkt in een goede 'stoemp', maar dat kan je natuurlijk niet elke dag eten. De groente rauw invriezen kan, maar dat gaat veel plaats innemen in je vrieskast. Dus misschien is eerst stoven en dan in pakketjes invriezen nog een betere oplossing.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Kun je alle soorten wokgroenten invriezen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat? De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen.
Q4: Is het veilig om rauw vlees met groenten in te vriezen? Ja. Als je je zorgen maakt over het combineren van rauw vlees met andere ingrediënten, laat me je verzekeren dat het volkomen veilig is .
Doe de uien in diepvrieszakjes .
Verdeel de gesneden uien in een of meerdere diepvrieszakken. Druk de lucht uit de plastic zakken om vriesbrand te voorkomen en leg de uienstukjes in een enkele laag om te voorkomen dat de uien aan elkaar plakken.
Hoewel blancheren een extra stap is, is het de moeite waard omdat het helpt de natuurlijke smaak, kleur en textuur van de snijbiet te behouden . Snijbiet invriezen zonder blancheren resulteert in vervaagde groenten met een slechte smaak en textuur.
Doe ongeveer een pond hele bladeren in kokend water, dek af en blancheer ze 2 minuten (blancheer de stelen 3 minuten). Haal de snijbiet uit het water en dompel ze 2 minuten onder in een ijskoud waterbad. Laat uitlekken. Doe ze in diepvrieszakken met ritssluiting of diepvriescontainers, en laat geen ruimte over.
Breng een grote pan water aan de kook en vul een grote kom met ijswater. Blancheer kleine spruitjes 3 minuten, middelgrote 4 minuten en grote 5 minuten . Dompel de geblancheerde spruitjes in het ijswater om het kookproces te stoppen, leg ze vervolgens op een schone handdoek en dep ze droog.
Vries spruitjes individueel snel in op een bakplaat . Voor het snelst invriezen, plaatst u de plaat dicht bij de plek waar koude lucht uw vriezer binnenkomt. Nadat de spruitjes zijn ingevroren, stopt u ze in bulk in diepvrieszakken. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat u ze afsluit.
De smaak is zachter als je ze beetgaar bakt, blancheert of heel kort kookt. Ook de voedingswaarde blijft op die manier beter behouden.