Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen en regelmatig te roeren. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
😱 Als je voedsel wilt warm houden, is het handig om het in te pakken met de reflecterende, en dus glanzende kant van de aluminiumfolie, naar binnen gericht. Als je voedsel koel wilt houden, is het beter om de matte kant aan de binnenkant te plaatsen.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Even afkoelen
Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Wat betekent bederfelijk? Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
De tweestapsmethode verlaagt de interne temperatuur van het gekookte voedsel in twee stappen. De eerste stap is om de temperatuur binnen twee uur na bereiding te verlagen van 135°F naar 70°F; de tweede stap is om de temperatuur binnen een extra periode van vier uur te verlagen van 70°F naar 41°F of kouder.
Plaats geen warm eten in de koelbox of vriezer
Voedsel beweegt niet snel genoeg door de temperatuurgevarenzone als het voedsel nog warm is wanneer het in de koeler of vriezer wordt geplaatst of in bulk wordt bewaard. Het plaatsen van warm voedsel in een koeler kan de temperatuur van alles wat wordt bewaard verhogen en kan het in de temperatuurgevarenzone brengen.
Goed koelen is cruciaal - bepaalde bacteriën kunnen gifstoffen aanmaken die niet worden vernietigd door de temperatuur opnieuw te verwarmen. METHODE MET ONDIEPE PAN Verdeel grote bakjes met voedsel in meerdere ondiepe pannen om af te koelen. Deze methode werkt goed voor voedsel zoals refried beans, rijst, aardappelen, ovenschotels, gehakt, gehaktbrood en chili.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Dus ja: gooi die soep die een nacht heeft gestaan weg . Nu, op de vraag of koken deze beestjes doodt -- dat is misschien technisch gezien waar, maar er zit een groot voorbehoud aan vast. Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Gebruik een voedselthermometer om de temperatuur te meten tijdens de afkoelperiode. Een grote pan of container met voedsel dat heet is, mag niet in de koelkast of vriezer worden geplaatst . Het warme voedsel kan de temperatuur in de koelkast/vriezer verhogen, wat een risico kan vormen voor voedsel dat zich al in het apparaat bevindt.