Patat. De Nederlanders worden beschouwd als wereldkampioen op het gebied van snacks. Naast kroketten van kaas, vis of vlees en frikandellen, die doen denken aan gefrituurde worstjes, is friet zeer populair.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Maar Nederland heeft vanaf nu stamppot boerenkool. Dat winterse maaltje is namelijk gekozen tot nationaal gerecht. De verkiezing werd gehouden door het blad Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals erwtensoep, hutspot en kapsalon.
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
Hollandse stamppotten
Een peiling van Quest heeft dat in 2021 bevestigd. De stamppot boerenkool is namelijk verkozen tot het nationale gerecht van Nederland. Daarmee liet het andere toppers, zoals snert en een kapsalon, achter zich. Maar, zoals bekend hebben we meerdere Hollandse stamppotten.
Poffertjes
Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Wat denk je van grachtenpanden, koeien, Melkmeisje en Meisje met de parel, Delfts blauw, stroopwafels, (Droste) Chocolade, tulpen (vazen) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allemaal typisch Hollands. En wij hebben daar uiteraard de leukste geschenken bij.
Ieder land - soms iedere regio of zelfs stad - heeft eigen recepten met vaak heel bijzondere sauzen. De nationale saus van Nederland is volgens kenners mayonaise.
Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken. Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Friet wordt erg veel geconsumeerd onder de Nederlanders. Uiteraard wordt friet over de hele wereld verkocht, maar bepaalde soorten friet zijn toch wel echt Nederlands. Denk aan friet met pindasaus of frietje oorlog. De combinatie van pindasaus en friet is vrijwel niet te zien in andere landen.
zelfstandig naamwoord. een individuele portie vleeswaren .
De Nederlandse eetcultuur is sterk gebaseerd op vlees, brood en aardappelen . Het is niet ongebruikelijk dat Nederlanders 's ochtends en 's middags brood eten en de dag afsluiten met aardappelen, groenten en vlees.
Stamppot . Stamppot is een typisch Nederlands gerecht dat de eenvoud en stevigheid van de Nederlandse culinaire tradities belichaamt. Het bestaat uit aardappelpuree gemengd met een of meer groenten, zoals boerenkool, zuurkool of andijvie, vaak geserveerd met een portie rookworst of gehaktballen.
Stamppot (Nederlands Nationaal Gerecht)
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.