Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Tomaten kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem
Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Bloemkool, broccoli en spruitjes zijn ook rijk aan eiwitten. Dit heeft het gunstige effect dat je langer een vol gevoel houdt. Bonen en peulvruchten zoals linzen of kikkererwten zijn ook erg goed om af te vallen. Ze bevatten ook veel eiwitten en vezels en zorgen ervoor dat je lang vol zit.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
IJsbergsla, komkommers, selderij, courgette, bananen, druiven, tomaten, bieten en appels bevatten relatief weinig essentiële voedingsstoffen. Voor een betere voeding kunt u overwegen om meer voedingsrijke producten zoals bladgroenten en bessen in uw dieet op te nemen.
Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium. Het is bekend dat broccoli net als veel andere groente een goede invloed heeft op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. En wil je op je gewicht letten? Dan kun je er gerust een bord vol van eten: broccoli bevat slechts 28 kcal per 100 gram.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Groene bladgroenten zijn spinazie, sla, andijvie, paksoi en groene kool. Deze zijn rijk aan vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je maag vol komt te zitten. En het mooie is dat ze nauwelijks calorieën bevatten.
" Aardappelen zijn vrij voedingsrijk en kunnen op verschillende manieren worden geserveerd," vertelde Passerrello aan Verywell in een e-mail. "Ze zijn vrijwel vetvrij en bevatten veel vitamines zoals B6, C en kalium. En ze kunnen voedingsvezels bevatten, vooral als je de schil eet."
Bijvoorbeeld, donkergroene bladgroenten zitten boordevol voedingsstoffen, dus ze zijn een geweldige keuze. Maar vergeet ook andere groenten niet, zoals wortels, tomaten en paprika's – ze zijn allemaal op verschillende manieren goed voor je.
De beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van producten lijken invloed te hebben op hoeveel we eten . Degenen die meer fruit en groenten eten, zijn vaker vrouwen en 51 jaar en ouder. Mensen die onder of nabij de armoedegrens leven, eten het minst fruit en groenten.
Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten. Het gaat dan wel om verse groente (dus niet uit pot of blik). Alle koolsoorten en alle bladgroenten zijn toegestaan. Wortels of peulvruchten staan niet op het menu.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Vanwege de kalium zijn snoeptomaatjes gezond voor het op peil houden van de bloeddruk, de werking van de spieren en de geleiding van het zenuwstelsel. Waar zijn tomaten nog meer goed voor? Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.