50 procent suiker De overige 50 procent bestaat voor 20 procent uit palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
HAZELNOOTPASTA met cacao 81,5% (suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; vanilline), TARWEMEEL 16%, biergist, GERSTEMOUTEXTRACT, zout, magere MELKPOEDER , emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; TARWEPROTEÏNE, MELKEIWITTEN, water.
Ingrediënten. suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen (SOJA), vanilline.
50% suiker en 20% palmolie zijn de hoofdingrediënten, aangevuld met 13% noten, 8,7% melkpoeder en 7,4% cacao. "We maken nu eenmaal een genotsproduct, geen dieetproduct," licht Mimmo Spampinato toe, kwaliteitsmanager bij Ferrero.
Suiker, palmolie, hazelnoten (13%), magere melkpoeder (8,7%), cacaopoeder ( 7,4%) , magere melkbestanddelen, emulgator (sojalecithine), aroma (vanilline).
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Hoe ethisch en duurzaam is Nutella? Nutella is opgenomen in de Jam and Spreads Ethical Ratings Table van The Good Shopping Guide en ontvangt helaas een van de laagste algehele scores. Nutella voldoet nog niet aan onze ethische normen en moet aanzienlijk worden verbeterd voordat het als een ethisch merk kan worden beschouwd .
Vergeleken met Europese Nutella wordt Amerikaanse Nutella over het algemeen beschreven als lichter van kleur, meer chocolade- en suiker-georiënteerd in smaak, en olieachtiger en dunner in consistentie dan zijn Italiaanse soortgenoot. Italiaanse Nutella wordt vaak beschreven als donkerder en rijker in zowel smaak als textuur, en met sterkere nootachtige smaaktonen .
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
De hazelnoten die in Nutella ® worden gebruikt, komen uit hazelnootboomgaarden , die voornamelijk in mediterrane klimaten voorkomen. Onze hazelnoten komen uit verschillende delen van de wereld, onze belangrijkste oorsprongen zijn Turkije, Italië, Chili en de VS.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Omschrijving. Melkchocolade (van Alpenmelk). Cacao: ten minste 33 %.
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Zweedse Nutella is het meest chocoladeachtig . Mensen die een minder zoete, meer nootachtige spread prefereren, zullen over het algemeen de Duitse en Zwitserse Nutella het lekkerst vinden (hoewel de Duitse Nutella beter scoort dan de Zwitserse). Belgische Nutella: natuurlijk is het nog steeds Nutella, maar het is de minst favoriete van alle 5 geteste soorten.
Het is onderdeel van het Italiaanse alledaagse leven, ook al eten we het niet , het is net als pasta, pizza: geliefd, bekritiseerd, besproken maar ongelooflijk gewoon in het Italiaanse leven. Fijne Nutella Dag voor jullie allemaal!
Sinds Nutella voor het eerst op de Amerikaanse markt werd geïntroduceerd , is het in de decennia daarna een geliefde lekkernij en ingrediënt geworden in recepten zoals Nutella French Toast.
Het probleem is dat mensen het vaak meer als ontbijtspread gebruiken dan als dessert . Als je elke dag Nutella eet, verhoog je de hoeveelheid toegevoegde suiker in je dieet, en de meeste mensen consumeren al veel meer toegevoegde suiker dan wordt aanbevolen.
Waar komt het vandaan? De palmolie die we gebruiken in Nutella ® is 100% duurzame palmolie, traceerbaar tot aan de fabrieken. Het komt voornamelijk uit Maleisië (gemiddeld ongeveer 80% van onze volumes), gevolgd door Indonesië .
Waarom? De spread – en vergelijkbare producten – (denk aan de meeste commerciële potten pindakaas) bevatten palmolie . Naast dat het niet bepaald de gezondste ingrediënten zijn, is de herkomst ervan een probleem voor de planeet.
Onder meer door corona zijn heel wat voedsel- en grondstofprijzen gestegen, en producenten trachten die kosten uiteraard door te rekenen. In het geval van Nutella zijn onder meer hazelnoten, een essentieel ingrediënt van de chocopasta, duurder geworden.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .