De houdbaarheidsdatum kan op verschillende manieren worden aangegeven. Meestal bestaat de vermelding uit dag-maand-jaar, bijvoorbeeld 30-08-09. De maandvermelding mag, in plaats van met cijfers, ook met de eerst drie letters van de maand, bijvoorbeeld 30 aug 09.
Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum. Als de THT datum de maand en het jaar aangeeft kan je het product nog gebruiken tot 18 maanden na datum.
Vervaldatum/expiration date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is. Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
Toelichting. Een datum wordt bij voorkeur als 14 april 2011 geschreven. De dag wordt als cijfer genoteerd, de naam van de maand wordt met kleine letters voluit geschreven en het jaartal bestaat uit vier cijfers. In een verkorte datumnotatie wordt de maand met een cijfer van 01 tot 12 weergegeven.
Geldige datum betekent, met betrekking tot een indexvaluta, een dag die een beursdag is met betrekking tot die indexvaluta en een dag waarop geen indexverstoringsgebeurtenis met betrekking tot die indexvaluta of een gerelateerd beursinstrument op die indexvaluta plaatsvindt.
In het Nederlands is de volgorde dag, maand, jaar; in Amerika maand, dag, jaar: 9/11/2001 is dan niet 9 november maar 11 september 2001.
Ten minste houdbaar tot-data worden aangegeven met de woorden "ten minste houdbaar tot" en "meilleur avant" in combinatie met de datum , tenzij elders op het etiket een duidelijke uitleg staat over de betekenis van de ten minste houdbaar tot-datum.
Het jaar is optioneel, tenzij het nodig is voor de duidelijkheid (bijvoorbeeld als de houdbaarheidsdatum doorloopt tot een nieuw kalenderjaar). Als het wordt opgenomen, moet het jaar eerst worden vermeld, gevolgd door de maand en vervolgens de dag .
Dit betekent dat het medicijn veilig is om te gebruiken nadat de 05/24-datum is verstreken . Als u het medicijn na 10/24 nog steeds niet hebt gebruikt, moet u het op deze manier veilig weggooien, volgens de instructies in de bijsluiter.
Wat betekent de houdbaarheidsdatum 2-2024? Dat het product vóór eind februari 2024 geconsumeerd of gebruikt moet worden . Bij de meeste levensmiddelen is dat type codering een houdbaarheidsdatum in plaats van een houdbaarheidsdatum.
De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: 'houdbaar tot' of 'niet te gebruiken na' of 'exp. dat. ' of 'uiterste gebruiksdatum'. Na deze datum is het medicijn niet meer te gebruiken.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Dan is het belangrijk om een vervaldatum te vermelden. De vervaldatum is de uiterste dag dat de factuur betaald moet zijn.
Vrij verkrijgbare medicijnen zoals aspirine, hoestsiroop en kruidenproducten hebben een houdbaarheidsdatum, vaak afgekort EXP gevolgd door een maand en jaar. Dit geeft de datum aan waarna de fabrikant de potentie of effectiviteit van het product niet meer garandeert .
Te gebruiken tot datum: verwijst naar de laatste dag dat een product zijn optimale versheid, smaak en textuur behoudt. Na deze datum begint het product te bederven, hoewel het nog steeds eetbaar is: Vervaldatum: betekent wat het zegt - als u een product niet voor deze datum hebt gebruikt, gooi het dan weg .
Noemt u een datum met een dag? Dan vermeldt u 'ten minste houdbaar tot [datum zelf met dag of verwijzing naar plaats op etiket waar datum kan worden gevonden]'. Noemt u geen dag in de datum? Dan vermeldt u 'ten minste houdbaar tot einde [datum zelf of verwijzing naar plaats op etiket waar datum kan worden gevonden]'.
Als de code die u leest uit 6 cijfers bestaat, is het waarschijnlijk een maand-dag-jaarcode . Lees deze codes als MMDDJJ, waarbij "MM" verwijst naar de maand, "DD" naar de datum en "JJ" naar het jaar. Dit is een van de meest voorkomende codes die u op levensmiddelen ziet.
Containers voor zuigelingenvoedingpoeder
Zoek de Te Gebruiken Door/Vervaldatum. Zoek deze op de boven- of onderkant van het blik . Het type is in reliëf (verhoogd). De Product Identifier staat onder de Te Gebruiken Door/Vervaldatum.
De dag verschijnt meestal voor de maand. De maand verschijnt meestal voor de dag. De algemene regel is om viercijferige jaren te lezen als een paar 2-cijferige getallen . 1492 – “veertien tweeënnegentig”/ 1974 – negentien, vierenzeventig Als het tiental nul is, moet u die nul lezen als “oh”.
De MDY (maand, dag, jaar) is bijna exclusief voor de Verenigde Staten . Het is ook de belangrijkste manier om data te schrijven in Belize en Micronesië, en is een alternatief voor het DMY-formaat in de Filipijnen, Saoedi-Arabië en Canada.
Maar waarom kozen Amerikanen ervoor om de maand als eerste te schrijven? Een van de hypothesen is dat de Verenigde Staten de manier waarop het werd geschreven, hebben geleend van het Verenigd Koninkrijk, dat het vóór de 20e eeuw gebruikte en het later veranderde om het te laten overeenkomen met Europa (dd-mm-jjjj).
In brieven en in een lopende tekst heeft een notatie in cijfers en woorden de voorkeur: 9 augustus 2021. In de referentieregels van brieven is ook de volgende notatie in cijfers gewoon: 09.08.2021. Die notatiewijze wordt ook dikwijls gebruikt op affiches en in aankondigingen van evenementen.
zelfstandig naamwoord. 1. : de datum waarop iets (zoals een creditcard) niet langer bruikbaar is . 2. : de laatste datum waarop een product (zoals voedsel of medicijn) veilig gebruikt kan worden.
Datumnotatie: dd/MM/jjjj . Fuzzy datums: MM/jjjj. Maand/dag-notatie: M/d.