Een temperatuur van 8 tot 10°C is ideaal. Het is echter belangrijk om ze niet bij sterk ruikende producten te plaatsen, omdat mango's gemakkelijk andere geuren absorberen. Door ze op de fruitschaal te bewaren, hebben mango's de gelegenheid om verder te rijpen en ontwikkelen ze hun volledige smaak en textuur.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Gebruik een papieren zak
Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller. Dat betekent dat de mango binnen een paar dagen rijp is.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Maar in Aziatische landen, waar veel mensen waakzaam zijn over voedselverspilling, worden onrijpe mango's die vroeg van de boom vallen, gebruikt in augurken, sauzen en geweldige salades . Groene mango's hebben knapperig vruchtvlees dat lekker cruncht.
Onrijpe mango's zijn zuur omdat ze nog niet volledig rijp zijn en nog niet de tijd hebben gehad om voldoende natuurlijke suikers te produceren. Mango's, net als andere vruchten, doorlopen verschillende stadia van rijpheid en kleur. Naarmate de mango rijpt, zet hij langzaam zetmeel om in suiker, waardoor de zoetheid toeneemt.
Mango's rijpen verder bij kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak bij kamertemperatuur . Eenmaal rijp, moeten mango's in de koelkast worden gezet, wat het rijpingsproces zal vertragen.
Doe gewoon je fruit in een papieren zak, sluit deze af en wacht een paar dagen ! De sleutel hier is ethyleen. Ethyleen is een natuurlijk gas dat door fruit wordt afgegeven en dat helpt bij het rijpen. Om het nog sneller te laten gaan, raden we aan om er een appel of banaan aan toe te voegen!
Er is fruit dat je wel onrijp kunt eten.
Je darmbacteriën zijn gek op resistent zetmeel! Onrijpe en dus groene bananen, mango's en papaja's kun je veilig eten.
Bij aankoop hoort een rijpe mango lekker te ruiken en bij een lichte vingerdruk iets mee te geven. De schil is gaaf. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht, de schil mag geen zwarte vlekken hebben.
Om de mango's vers te houden, kunt u de container bedekken met hooi (droog gras) . Een van de alternatieve manieren om mango's te bewaren, is door ze in papieren zakken te bewaren. Wikkel het papier om de Alphonso mango, of doe ze in papieren zakken en bewaar ze op kamertemperatuur. U kunt hooi om deze mango's leggen.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Echter, in het geval van mango is het vitamine C-gehalte in de onrijpe vrucht veel hoger dan in de rijpe . Vitaminen en mineralen zijn echter niet de enige reden om fruit te eten. Vezels zijn ook belangrijk, en in sommige gevallen is onrijp fruit een betere optie.
Onrijpe mango's hebben een groene kleur en zijn erg stevig als je ze vasthoudt. Ze ruiken ofwel scherp en pittig, of naar niks. Rijpe mango's hebben daarentegen een roodachtig roze of gelige kleur. Als je zachtjes knijpt, moet de schil een beetje 'meegeven' - maar mag niet papperig aanvoelen.
Bedek de mango of doe hem in een papieren zak
Neem je gesneden onrijpe mango en bedek hem snel met plasticfolie zodat hij vers blijft. Om een mango sneller te laten rijpen, doe je hem in een papieren zak, alleen of met ander fruit .
Dus als u wilt dat het fruit sneller rijpt, kunt u het fruit in papieren zakken, plastic zakken, katoenen handdoeken doen . Deze materialen kunnen de snelle rijping van sommige vruchten bevorderen. Omdat in principe in alle vruchten ethyleengas zit en dit gas het gas zal verspreiden tijdens het zelfrijpingsproces van het fruit.
De ovenmethode is een snelle manier om mango's te laten rijpen, maar vereist wel zorgvuldige controle .
Fruit sneller laten rijpen: Bedek uw fruit volledig met rijst in een grote bak. Fruit produceert van nature ethyleengas. Zodra het fruit is geplukt, helpt het gas het fruit te rijpen. Meer gas betekent sneller rijp fruit. Rijst vangt het gas op en helpt fruit te rijpen en maakt het sneller eetbaar .
Tip: Als je mango's snel rijp wil laten worden, pak ze dan in krantenpapier of leg ze naast appels of peren, die het "rijpingsgas" ethyleen verspreiden.
Calciumcarbide (CaC 2 ) , een carcinogeen, wordt veel gebruikt voor kunstmatige rijping van mango's. Het gebruik van CaC 2 voor mangorijping resulteert in ernstige gezondheidsproblemen zoals neurologische aandoeningen, zweren, hypoxie, geheugenverlies, etc.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Snijd de onrijpe mango in kleine stukjes. Zet de mango op met een beetje water en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Draai de inhoud van de pan door een roerzeef om de moes te maken.
Bewaar een mango niet in de koelkast voordat deze rijp is . Zoals met alle tropische vruchten, kan koeling het rijpingsproces stoppen.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.