Massieve chocola zijn repen, chocoladeletters en figuren als paashazen en paaseieren. In deze vorm is chocolade ongeveer een jaar houdbaar. Is de chocolade echter een omhulsel van een vorm of te wel is de chocolade gevuld? Dan zijn deze minder lang houdbaar.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Als je je konijnen op de juiste manier bewaart, kun je stevige melkchocolade tot wel een heel jaar bewaren. Pure chocolade is zelfs tot wel twee jaar houdbaar! Of, als je meer een liefhebber bent van gevulde chocolade, kun je deze ongeveer drie tot vier maanden bewaren.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig , omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Over het algemeen geldt dat het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% kan verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Bewaar op een koele, droge plaats totdat de chocolade volledig is uitgehard. Als u een delicatere paashaasvorm gebruikt, zorg er dan voor dat u de chocolade invriest en er heel voorzichtig uithaalt, zodat deze niet breekt . Bewaar in de koelkast voor opslag.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Historische verslagen beschrijven kinderen die op jacht zijn naar paaseieren die verstopt zijn door de paashaas. Deze traditie kwam in de 18e eeuw naar de Verenigde Staten via Duitse immigranten. De gewoonte verspreidde zich al snel door het hele land. Met het geven van chocolade werd de chocoladehaas al snel een populair paascadeau.
Let op de "Sell-By" of "EXP" (houdbaarheidsdatum) op de doos. Rauwe eieren in de doos kunnen drie tot vijf weken na de aankoopdatum in uw koelkast blijven. Hoewel de "Sell-By"-datum in die tijd kan verstrijken, zijn de eieren nog steeds veilig om te gebruiken, hoewel u mogelijk een kwaliteitsvermindering opmerkt .
Lindt Gold Bunny Melkchocolade
Ik hou van de pittigheid en fruitigheid van dit chocoladekonijntje . Dat is wat het een voorsprong gaf op Dove's melkchocoladekonijntje. Het is complexer, maar toch heel, heel, heel romig.
Wanneer eieren met een schaal hardgekookt worden, wordt de beschermende coating weggespoeld, waardoor de poriën in de schaal open blijven voor bacteriën om binnen te dringen. Dit is waarom hardgekookte eieren sneller bederven dan verse eieren . Hardgekookte eieren moeten binnen twee uur na het koken in de koelkast worden bewaard en binnen een week worden gebruikt.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Bewaar uw luxe paaschocolaatjes op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen . Houd bij voorkeur een temperatuur aan tussen 60-70°F (15-21°C). Vermijd koeling, omdat chocolade hierdoor ongewenste geuren en vocht kan absorberen, waardoor de smaak en textuur veranderen.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Condensatie heeft geen invloed op de smaak, maar wel op het uiterlijk. Je kunt chocolade maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, zolang het maar in luchtdichte verpakking zit .
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
Zelf chocolade bark maken is een van de beste manieren om een mix van verschillende restjes op te maken. Marmer verschillende soorten chocoladerepen of eieren en versier ze met bijvoorbeeld mini eggs en smarties.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.