Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Voedingsstoffen in groente
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd.
Blik is het meest gerecyclede verpakkingsmateriaal van Nederland. Aluminium is makkelijk te recyclen en ook weer makkelijk te hergebruiken. Glas verliest zijn kwaliteit over de jaren. De kwaliteit van blik blijft beter goed en is daardoor beter te recyclen.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
"Verse groenten smaken vaak het lekkerst, vooral als de groente in het seizoen is. Maar het goede nieuws is dat de voedingswaarde van een groente niet afneemt tijdens het inblikken of invriezen, waardoor ingeblikte of ingevroren groenten net zo gezond zijn als verse groenten .
Diepvriesproducten worden geblancheerd (snel gekookt in heet water) en dat heeft een kleine invloed op de voedingswaarde. Inblikken vereist veel meer verwerking. Afgezien van bepaalde soorten fruit, zoals tomaten en pompoenen, hebben ingeblikte producten waarschijnlijk minder voedingswaarde dan ingevroren producten .
In het midden van het spectrum bevinden zich bewerkte voedingsmiddelen die een paar toegevoegde ingrediënten hebben, maar op de een of andere manier nog steeds lijken op ingrediënten voor volwaardige voeding. Groenten uit blik, versgebakken brood en gepasteuriseerde melk zijn bewerkte voedingsmiddelen .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Het recyclen van een glazen fles kost 90% meer energie dan het recyclen van een blikje aluminium . Aluminium blikjes zijn een van de makkelijkste materialen om te recyclen en aluminium kan oneindig worden gerecycled. Sterker nog, 75% van al het ooit geproduceerde aluminium is nog steeds in omloop en alleen al in de VS worden er elke minuut meer dan 100.000 blikjes gerecycled.
Energiebesparing: Aluminium blikjes hebben minder energie nodig om te recyclen dan plastic flessen . Volgens het International Aluminium Institute kost het produceren van een gerecycled aluminium blikje ongeveer 95% minder energie vergeleken met het produceren van een blikje van ruwe materialen.
Het lijkt misschien verrassend, maar Brocks onderzoek wees uit dat plastic flessen minder schadelijk zijn voor het milieu dan glazen flessen . Hoewel plastic niet eindeloos gerecycled kan worden, is het productieproces minder energie-intensief, omdat plastic een lager smeltpunt heeft dan glas.
Is groente uit pot of blik minder gezond dan verse groente? Aan groente uit pot of blik kan zout en/of suiker zijn toegevoegd. Groente uit blik of pot staat daarom meestal niet in de Schijf van Vijf. Kies je voor groente uit pot of blik, kies dan een variant zonder toegevoegd suiker en/of zout.
Uit glas, blik en stazak: alleen opwarmen
Peulvruchten uit glas, blik en stazak hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket. In gedroogde en verse peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Peulvruchten uit blik zijn al voldoende verhit.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Diepgevroren groente en groente uit blik of pot bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Door groente na het oogsten snel te conserveren blijven voedingsstoffen behouden. Maar soms voegen fabrikanten suiker en zout toe aan deze producten. Zo ook aan rode kool met appel die je in de supermarkt koopt.
Vanwege de kalium zijn snoeptomaatjes gezond voor het op peil houden van de bloeddruk, de werking van de spieren en de geleiding van het zenuwstelsel. Waar zijn tomaten nog meer goed voor? Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
❤️ Eet vezelrijk voedsel zoals bonen, fruit en groenten
Vezelinname helpt het cholesterol te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren. Bovendien zitten ze boordevol essentiële voedingsstoffen! Ingeblikt fruit, groenten en bonen kunnen net zo goed zijn als vers, maar let wel op het natriumgehalte.
Groenten en fruit uit blik en diepvries kunnen net zo gezond zijn als verse groenten en fruit. Ongeveer dezelfde hoeveelheid (80 gram) telt als een portie van vijf stuks fruit en groente per dag.
Groente. Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten. Het gaat dan wel om verse groente (dus niet uit pot of blik). Alle koolsoorten en alle bladgroenten zijn toegestaan.
Voedingswaarde vergelijkbaar met vers
Kleine hoeveelheden vitaminen, met name de hittegevoelige zoals vitamine C, kunnen echter verloren gaan tijdens het inblikken. Vetoplosbare vitaminen, waaronder vitamine E en A, zijn echter over het algemeen hoger in ingeblikte producten zoals wortels en tomaten.
Heb je alleen blikbonen bij de hand? Maak je geen zorgen, ze zijn nog steeds voedzaam. " Blikbonen hebben een vergelijkbare voedingswaarde als verse of bevroren bonen ," zegt Whitson. "Maar kies voor varianten met weinig natrium of spoel ze af voor het koken om eventueel toegevoegd zout te verwijderen."
Diepvries vs. ingeblikt: Over het algemeen zijn diepvriesgroenten beter dan ingeblikt . Verse groenten worden geblancheerd voor het invriezen en verliezen wel wat voedingsstoffen, maar niet veel. Producten die precies op hun hoogtepunt worden ingevroren, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die te vroeg worden geplukt, bewaard en duizenden kilometers worden vervoerd.