Aardbeien langer vers houden: zo doe je het Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt. Daarna kun je ze drogen met een schone handdoek om eventuele overgebleven resten te verwijderen.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
De beste manier om aardbeien te wassen is om ze af te spoelen met water en ze vervolgens ongeveer 20 minuten in azijn te laten weken of ze ongeveer 15 minuten in een mengsel van water en baking soda te laten weken . Hoe kom je van insecten op aardbeien af? Was je aardbeien in zout water om insecten en vuil te verwijderen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Uit de resultaten blijkt dat het weken van aardbeien in een 3% azijn- of 3% zoutoplossing en het afspoelen ervan onder stromend water de aanbevolen manier is om deze vier insecticiden van aardbeien te verwijderen tijdens het wassen in huis.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Jinling Diao en collega's wilden daarom onderzoeken hoe twee veelgebruikte pesticiden op aardbeien — boscalid (BOS) en difenoconazol (DIF) — specifieke moleculaire routes in bessen beïnvloeden.
Spoel de bessen af in een vergiet. Laat koud kraanwater over elke bes lopen en wrijf ze voorzichtig met je handen om het vuil los te maken. Roer een theelepel baking soda door twee kopjes water. Dompel de bessen onder in het water en laat ze vijf minuten weken.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Spoelen met azijnoplossing : Week aardbeien een paar minuten in een azijnoplossing (één deel witte azijn en drie delen water). Giet ze vervolgens af, dep ze droog en leg ze op een schone papieren handdoek in een glazen bak. Doe het deksel er losjes op en bewaar ze in de koelkast.
Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel ze onder de kraan met koud water – zo hoef je niet bang te zijn dat je aardbeien straks naar azijn gaan smaken.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Aardbeien, frambozen en bosbessen moeten allemaal in de koelkast worden bewaard. Tenzij u van plan bent om de bessen binnen een dag na aankoop op te eten of te gebruiken. Ze zijn kwetsbaar en bederven snel als ze bij kamertemperatuur worden bewaard .
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Verspreiding voorkomen
Laat deze aangetaste vruchten niet in de buurt van de boom composteren, want dan komen er nog steeds sporen in de lucht. Het beste is om aangetaste vruchten met het groenafval af te voeren. De grauwe schimmel verspreid zich snel door de boom als aangetaste vruchten niet verwijderd worden.
De beste en eenvoudigste manieren om je groente en fruit schoon te maken, is met behulp van huishoudmiddelen. Goed boenen heeft al zin, maar je kunt met baking soda bijna alle pesticiden verwijderen. Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
Aardbeien moeten worden beschouwd als een laag risico op listeriose vanwege hun onvermogen om de groei van L. monocytogenes te ondersteunen. Verse of bevroren aardbeien worden vaak toegevoegd zonder verdere verwerking als ingrediënt of om andere voedingsmiddelen op smaak te brengen. Dit kan een probleem zijn als het voedsel de groei van L. kan ondersteunen.