Door de verhitting (het roosteren) gaan goede voedingsstoffen die cacao bevat helaas verloren. Bij rauwe cacao wordt de cacaoboon tijdens het malen niet geroosterd, wat ervoor zorgt dat de goede voedingsstoffen behouden worden.
De basis voor chocolade is cacao. Cacao is ook los verkrijgbaar als poeder, als boon of als chocolade in de vorm van druppels of nibs (kleine stukjes). Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen.
Cacaopoeder dat bij iedere supermarkt in de schappen ligt, is namelijk niet zo gezond als de rauwe variant. Rauwe cacaonibs of cacaopoeder is onbewerkt en bevat dus geen suikers, smaakversterkers en zijn niet gebrand. De cacao in de supermarkt wordt voordat deze vermalen wordt, eerst verhit.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Pure cacao of cacao (de geroosterde versie) kan wel 499 mg magnesium per 100 g * bevatten, wat meer dan 130% van onze aanbevolen dagelijkse inname is. Dus een chocoladereep van 35 g met 90% cacao kan tot 40% van onze aanbevolen inname leveren. Welk beter excuus om chocolade te eten als je gestrest bent!
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert. Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname te verplaatsen naar een eerder deel van de dag .
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
Velen kunnen de impact van Keith's Cacao direct voelen, wat wij begrijpen als een energieke vermenging met de Cacao Spirit. Binnen 20-30 minuten wordt er over het algemeen een soort buzz gevoeld, terwijl 45 minuten na inname het moment is waarop de volledige effecten optreden; als de maag niet vol is, dat wil zeggen.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Rauwe cacaopoeder is wel altijd de beste keuze. Dit is het minst bewerkt. Cacaopoeder bevat onder andere antioxidanten, die de kans op diverse ziekten kan verkleinen. Daarnaast bevat cacaopoeder een stofje dat door je lichaam kan worden omgezet in dopamine, het gelukshormoon.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Cacao wordt het best koel en droog bewaard. Normaal is kamertemperatuur perfect en kan het jaren goed blijven. Eigenlijk is het bij ons nooit zover gekomen dat het niet meer goed was. Soms kan cacao witachtig uitslaan als de cacaoboter zich aan het oppervlak hervormt.
Het bereiden van de ceremoniële cacao
Gebruik per ceremoniële dosis ongeveer 35 tot 40 gram rauwe cacao (stel de hoeveelheid naar boven of beneden af op basis van de persoonlijke behoeftes en gevoeligheid) en meng deze met een snufje cayennepeper in 150 ml water op 70 graden.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Naast het feit dat het een mildere energieboost geeft zonder de zenuwachtige effecten en crashes, is cacao aanzienlijk gezonder dan koffie , en bezit het meer nutritionele voordelen. Eén kopje cacao bevat ongeveer 420 mg magnesium, wat helpt het zenuwstelsel te kalmeren en de afgifte van stresshormonen te matigen.
Cacao en chocolade worden gemaakt van cacao, naast de voedingswaarde, het te veel gebruiken, misbruik zal ook slapeloosheid veroorzaken . Omdat cacao een hoeveelheid cafeïne bevat - dit is een stimulerende verbinding die het vermogen van de hersenen om te functioneren vergroot, waardoor je altijd wakker bent en moeilijk in slaap valt.
Helpt bij de gezondheid van de darmen
Cacao is ook een prebioticum, een soort vezel die uw darmbacteriën verteren . ZOE-wetenschappers hebben 15 "goede" darmbacteriën en 15 "slechte" darmbacteriën geïdentificeerd die geassocieerd worden met betere en slechtere gezondheidsmaatregelen op het gebied van onder andere hart- en stofwisselingsgezondheid.
Terwijl chocolade voor sommige mensen constiperend is, kunnen cacao of bestanddelen ervan juist helpen bij constipatie bij andere mensen . In een onderzoek uit 2006 gaven onderzoekers cacaoschillen, de buitenkant van cacaobonen die tijdens de chocoladeproductie worden weggegooid, aan chronisch geconstipeerde kinderen.
Cacao bevat cafeïne. De cafeïne in cacao, vooral als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, kan diarree verergeren . Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Cacao kan de symptomen van GERD verergeren.