Italianen drinken heden ten dage gemiddeld 7 tot 8 kopjes koffie per dag!
De meeste Italianen drinken minstens 1 kopje per dag (bij het ontbijt) . Maar het is niet ongewoon om er een kopje halverwege de ochtend, na de lunch, halverwege de middag en zelfs een kopje na het avondeten of laat op de avond aan toe te voegen. Er zijn zeker Italianen die geen koffie drinken, maar zij vormen een duidelijke minderheid.
Over het algemeen lijkt de middelbare leeftijd/senior Italiaan drie koffies per dag te drinken. 's Ochtends is het een cappuccino, na de lunch is een espresso traditie, en als ze met vrienden afspreken of uit eten gaan, drinken ze nog een espresso. Als geen van beide gebeurt, is het antwoord twee.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Koffie wordt door bijna 8 op de 10 Nederlanders minimaal 1x per week gedronken en thee wordt door bijna 7 op de 10 Nederlanders minimaal 1x per week gedronken. Hoeveel kopjes koffie wordt er gemiddeld per dag gedronken? Gemiddeld wordt er 3,8 kopjes koffie per dag gedronken in Nederland.
Op plek 1 staat Finland met 12 kg, gevolgd door Noorwegen met 9,9 kg. We kunnen dus wel stellen dat we enorme koffieleuten zijn.
Volgens de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad kunnen volwassenen tot 400 mg cafeïne per dag opnemen zonder gezondheidsproblemen (3). Dat komt neer op 5 koppen koffie van gemiddelde sterkte. Zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden, kunnen tot 300 mg per dag gaan, ongeveer 3 à 4 koppen.
Waarom geven Italianen water bij de koffie? In Italië wordt vaak een glas water geserveerd om het gehemelte te reinigen voordat men koffie drinkt .
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
De reden: een cappuccino is eigenlijk een ontbijt. Later op de dag zou je last van je maag kunnen krijgen door de hoeveelheid zuivel. Nog een – meer plausibele – reden: omdat geen enkele Italiaan na de middag een cappuccino bestelt, is het melkreservoir van de koffiemachine al gereinigd.
Gij zult alleen cappuccino, caffé latte, latte macchiato of een andere melkachtige vorm van koffie drinken in de ochtend, en nooit na een maaltijd . Italianen huiveren bij de gedachte aan al die warme melk die een volle maag raakt. Een Amerikaanse vriend van mij die al jaren in Rome woont, blijft, willens en wetens, deze regel overtreden.
" De espresso na het diner wordt alleen besteld als de maaltijd zwaar was , en ze 'corrigeren' de espresso ook door er grappa aan toe te voegen, bekend als 'de corretto'," zegt Milos over de Italiaanse traditie. De gewoonte zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat Italianen langer opblijven.
Italiaanse ontbijtdranken
Voor kinderen is melk of dikke warme chocolademelk de go-to drank in de ochtend . Maar voor volwassenen bestaat een typisch Italiaans ontbijt bijna altijd uit koffie, en er zijn verschillende manieren om ervan te genieten.
De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt. Veel Italianen stoppen onderweg naar hun werk bij een barretje om een cappuccino e brioche te eten.
Italianen voegen graag grappa, brandewijn, Sambuca, Irish cream, rum of anisette toe aan hun koffie, maar bestel het gerust met een likeur of sterke drank als u dat wilt. Caffè corretto is gewoon perfect voor degenen die een maaltijd willen afsluiten met koffie, zonder de smaak van een goede digestief op te geven.
De plaats van Robusta in de Italiaanse koffiesector
In het hele land is er een overweldigende voorkeur voor donkere en "sterkere" koffie . Dit helpt waarschijnlijk verklaren waarom kleinere drankjes zoals espresso zo populair zijn, omdat ze veel sneller kunnen worden geconsumeerd - en vaker gedurende de dag.
Maar één ding wist je misschien niet over het land: na 11 uur 's ochtends een cappuccino bestellen in Italië is een no-go. Kijk er dus niet gek van op als je vreemde blikken krijgt wanneer je besluit om er toch eentje te bestellen.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten. Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn 's middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie. Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Voor de traditionele Italiaanse versie zou ik een lichte bestuiving van chocoladepoeder over de bovenkant van het melkschuim doen . Voor de speciale versie doe ik de chocolade echter liever bovenop de dubbele shot espresso voordat ik de melk giet, wat een interessant effect aan de latte art toevoegt.
Italianen drinken op elk moment van de dag koffie. 's Ochtends tot een uur of 11 cappuccino en daarna tot laat na het diner is espresso of ristretto the way to go. Ook is het erg gebruikelijk een caffè te bestellen en die aan de bar op te drinken.
Italianen drinken heden ten dage gemiddeld 7 tot 8 kopjes koffie per dag! Italië is een bekend koffieland door de uitvinding van de espressomachine aan het einde van de 19e eeuw.
1. Finland. Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar.