Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
De beste magere kwark in de supermarkt is Biogarde kwark van Albert Heijn. Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Magere Biogarde kwark (€1,43 voor 500 gram) is een lekkere kwark waarop weinig is aan te merken. Het is de enige kwark in de test waarbij zowel de dikte als de zure smaak precies goed zijn.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Vetvrije, 1% en 2% vet cottage cheese bevatten minder verzadigd vet en minder calorieën dan de 4% vet variant, die room bevat. Minder vet varianten bevatten over het algemeen ook iets meer proteïne.
Optimel magere kwark vanille is rijk van smaak, maar bevat geen toegevoegde suikers en 0% vet. Bewust genieten dus! Gekoeld bewaren (max. 7 °C).
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!
Wat gebeurt er als je te veel calcium binnenkrijgt? Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
Griekse yoghurt biedt meer calcium en minder vet . Maar je kunt gemakkelijk vetvrije, vetarme en volle opties vinden voor zowel kwark als Griekse yoghurt, die de vetgehalte-weegschaal kunnen laten doorslaan. Zorg er wel voor dat je de etiketten leest: een vetvrije optie bevat soms toegevoegde suiker, omdat het verminderen van vet ook de smaak kan verminderen.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie. Voor een man van 70+kg is 1 bak kwark groot genoeg als volwaardige portie eiwit.
Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Optimel is zuivel die niet alleen gezond is, maar ook heel erg lekker. Optimel bevat 0% vet en er is geen suiker aan toegevoegd. Daarom passen de producten van Optimel perfect in een gezonde levensstijl.
Voeg wat water toe aan je kwark en zoet hem door er iets zoets door heen te doen zoals eiwitpoeder, fruit, een zoetstof zoals stevia of een klein beetje limonadesiroop. Kwark is altijd al een perfecte eiwitbron geweest om aan een smoothie toe te voegen.
Magere kwark
Magere kwark (naturel, dus zonder smaak) is er in ontzettend veel varianten, maar onze favoriet is de budget versie van de Albert Heijn (Zaanse Hoeve) die verkrijgbaar is in een grote verpakking van 1000 gram. De kwark van de Zaanse Hoeve is namelijk niet te dik en niet te dun, en bovendien niet zo zuur!
Welke kwark kies je? Kies je nou beter voor magere, halfvolle of zelfs volle kwark? Volle zuivelproducten leveren wel meer calorieën, maar verzadigen ook meer waardoor je er langer op door kunt. Qua eiwitten zit je met halfvolle kwark het beste.
Voor de meeste eiwitten, minste vetten en calorieën lijkt Arla Skyr naturel de beste optie, alleen niet voor je portemonnee. Een paar gram minder eiwit, maar voor maar €1,59 per kilo kies je voor AH Magere Franse kwark. Zelf heb ik altijd een afwisseling staan in de koelkast van Skyr en Campina Volle milde kwark.
Bedrijven zijn begonnen met het toevoegen van smaken en "mix-ins" van fruit en noten aan cottage cheese . Velen kiezen er ook voor om cottage cheese te verwerken op een manier die de textuur verandert (door "gladde" of kleinere wrongelvarianten te introduceren). Sommige merken cottage cheese hebben ook gefermenteerde of levende culturen toegevoegd, bekend als probiotica.
Magere yoghurt bevat minder, namelijk slechts 0,1 gram vet en volle yoghurt bevat 3 gram vet. De vraag welke van de twee het meest gezond is kunnen we dus alleen goed beantwoorden als duidelijk is wat we precies verstaan onder “gezond”. In ieder geval passen zowel yoghurt als kwark in een gezond voedingspatroon.
Emulgatoren en goms – Er zijn veel ingrediënten die worden gebruikt als vulstoffen, emulgatoren en goms in cottage cheese, zoals guargom, acaciagom, xanthaangom en sojalecithine. Deze geven de cottage cheese een romiger “mondgevoel” en voorkomen dat alles zich scheidt.
Een portie cottage cheese biedt voedingsstoffen, calcium en eiwitten. Het is gemakkelijk te verteren en kan op zichzelf worden gegeten of met plakjes banaan, bosbessen of ander fruit erdoorheen. Deze factoren maken het een go-to snack die op elk moment van de dag kan worden gegeten en een van de beste voedingsmiddelen om te slapen .
Kwark kun je gebruiken in cakes, maar ook bij koekjes. Hiervoor gebruiken we het liefst volvette Griekse yoghurt, maar experimenteer ook gerust eens met andere kwark.
Kies voor halfvolle of magere Griekse yoghurt; deze bevatten minder vet en calorieën. Magere Griekse yoghurt is daarom een betere optie als je wilt afvallen, omdat het minder vet en calorieën bevat.