Je hebt dan een 'suikerpiek' in je bloedsuikerspiegel gehad, en het 'dal' na die piek veroorzaakt de trek. Probeer meer 'langzame' koolhydraten te eten zoals in peulvruchten, groente, fruit en volkoren producten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta).
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Het kan helpen om naast eiwitten ook gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Die gezonde vetten, eiwitten en vezels geven jou het gevoel van verzadiging dat je nodig hebt!
Eet je te veel snelle koolhydraten dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens na de maaltijd weer te dalen. Je lichaam zoekt weer naar nieuwe suikers om in balans te komen.
De wetenschap is het erover eens dat chroom een invloed heeft op insuline. Dit hormoon regelt onze bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, zal je minder honger hebben en dus makkelijker vermageren. Bij een lage bloedsuikerspiegel zal je meer zin hebben in zoetigheid.
Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
Bij de inname van veel snelle koolhydraten kan nadat het bloedsuikerspiegel enorm snel gestegen is het ook erg snel weer dalen, wat de trek naar zoet na de maaltijd kan veroorzaken. Je hebt dan een 'suikerpiek' in je bloedsuikerspiegel gehad, en het 'dal' na die piek veroorzaakt de trek.
Weetje: kies gerechten met langzame koolhydraten, zoals groenten en peulvruchten. Eet langzaam, kauw goed en sla overdag geen maaltijden over zodat je bloedsuikerspiegel constant blijft en je niet zo snel zin in zoet krijgt.
Stoppen met suiker: welke gevolgen heeft het op het lichaam? Net zoals bij drugs, moet je van suiker afkicken. De ontwenningsperiode duurt tussen 5 en 20 dagen en de meest voorkomende klachten van ontwenning zijn hoofdpijn of migraine, daling van de bloeddruk en sterke prikkelbaarheid.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Als je te veel suikers eet, bestaat er een kans dat je darmen last krijgen van parasieten. Deze parasieten zorgen ervoor dat je nóg meer trek in zoetigheid krijgt. Pompoenpitten stillen deze trek naar zoetigheid en daarnaast zorgen ze ervoor dat je minder last hebt van darmparasieten.
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan.
We hebben je vraag ontvangen en willen je alvast bedanken voor het delen van je kookvraag. Ons team zal zo snel mogelijk je vraag bekijken en contact met je opnemen. In de tussentijd geven we je een paar tips:
Controleer je e-mailinbox en spamfolder voor ons antwoord.
Bekijk onze veelgestelde vragen (FAQ) voor mogelijke snelle antwoorden.
Volg ons op sociale media voor nieuws en extra kooktips.
Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. We staan klaar om je te helpen!