Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Om de rijst extra smaak te geven kun je het best een flinke snuf zout toevoegen tijdens het koken. Zout haalt de smaken in de rijst omhoog, waardoor ze beter tot hun recht komen in je maaltijd. Dit geldt trouwens ook voor pasta.
Rijst is als pasta: je moet het water zouten, anders krijg je smakeloze rijst. Een halve koffielepel tot één koffielepel per 200 gram rijst volstaat.
De anti-aanbaklaag van de binnenpot zorgt ervoor dat de rijst niet aankoekt en de deksel houdt de stoom vast, zodat je rijst mooi droog stoomt. Op die manier krijg je dus altijd lekker luchtige rijst.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Elke fan van kookprogramma's weet dat het zouten van je pastawater een hoofdregel is van de meeste beroemde chefs. Hetzelfde geldt voor rijst : zout geeft niet alleen smaak, maar het voorkomt ook dat de rijstkorrels aan elkaar plakken in onaangename klonten .
Rijst koken in bouillon is misschien wel de meest eenvoudige manier om het extra smaak mee te geven. De korrels nemen namelijk vocht op als je ze kookt. Door smaak toe te voegen aan het water zorg je er dus voor dat ze dat óók absorberen. Op deze manier kun je ook een lekkere risotto bereiden of paella maken.
Rijst, quinoa, polenta…
gerechten waarbij veel vocht moet geabsorbeerd worden door droge ingrediënten, kun best onder deksel koken zodat er niet te veel water verdampt. Zet het vuur niet te hoog, zodat het water niet overkookt. Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt.
Rijst is net als pasta: je moet het water zouten, anders krijg je flauwe rijst. Ik doe een ½ tl. tot een tl. voor elke kop rijst ." Begin met koken en zet het vuur dan laag.
Zout neemt uit de lucht heel makkelijk water op en kan dan klonteren. De rijstkorrel onttrekt het water aan het zout en houdt het daardoor droog en strooibaar.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
"Rice stands up" betekent dat rijst in Japan heel goed gekookt wordt . Waarom blijft rijst na het koken rechtop staan (als gras)? Tijdens de laatste fase van het koken, wanneer de rijstkorrels al het water hebben opgenomen dat ze konden, verandert het overgebleven water in stoom en perst het zichzelf uit de rijstmassa.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. De gezondheidseffecten van zilvervliesrijst gelden niet voor witte rijst.
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje.
Was de korrels eerst in koud water totdat het water helder blijft. Doe alles in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water als rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst rustig en afgedekt in 10-15 minuten gaar worden.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.