Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Het spijsverteringssysteem van een kip is geëvolueerd om de hele dag door steeds kleine beetjes te eten. Als kippen weten dat ze kunnen eten wanneer ze daar behoefte aan hebben, zullen ze minder snel geneigd zijn om vreetbuien te krijgen. Kippen die onderaan de pikorde staan, mogen pas als laatste eten.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Niet elke dag kip met rijst
Sommige sporters beschouwen bijvoorbeeld 'kip met rijst' als de ultieme hoofdmaaltijd voor explosieve (kracht)sporten omdat het een goede combinatie is van trage koolhydraten en eiwitten. Maar elke dag kip met rijst eten is geen goed idee.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
Gezonde voeding: Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Te veel kip eten kan leiden tot hogere cholesterolwaarden . Het zal geen verrassing zijn dat dit verband houdt met hart- en vaatziekten. Zo verhoogde het eten van kip en andere eiwitrijke producten indirect het risico op hart- en vaatziekten – gezondheidsproblemen die tot de dood kunnen leiden.
Ja, dat is prima . Het hangt ervan af hoeveel eiwitten je moet innemen. Het is belangrijk om je macro's te berekenen, vooral als je naar de sportschool gaat. Als je voldoende eiwitten eet, wordt de eiwitsynthese in je spieren gestimuleerd. Daarom heb je ook voldoende vezels nodig om constipatie te voorkomen. Je kunt vezels vooral binnenkrijgen door ...
De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 13 gram verzadigd vet per dag te eten, wat betekent dat een kleine portie rotisserie-kip ongeveer 23% van uw aanbevolen dagelijkse inname bevat. Het eten van verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat op zijn beurt het risico op hartziekten vergroot.
2 keer per week vers wit vlees (gevogelte) 2 keer per week vers rood vlees (rund, varken, schaap ...) 1 keer per week (vette) vis zoals zalm. 1 keer per week peulvruchten (zoals linzen of kikkererwten) of plantaardige vervangproducten (zoals tofu of quorn)
Het is niet per se ongezond om elke dag 500 gram kip te eten, maar het is misschien niet het beste idee voor een uitgebalanceerd dieet . Het dagelijks eten van zoveel kip kan resulteren in een hoge inname van verzadigd vet en cholesterol, wat het risico op hartziekten kan verhogen.
Tot die conclusie komt een team Zweedse wetenschappers, dat de voedingswaarde vis en zeevruchten vergeleek met kip, rund- en varkensvlees. Volgens de onderzoekers is enkel zeedieren eten beter voor de gezondheid én het milieu. Maar diëtist Michaël Sels ziet nog een andere angel in ons eetpatroon.
Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.
Kip gezond bereiden met vel, euh vet
Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Mensen die veel kippenvlees of magnesiumrijke voeding eten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Mensen die veel roodvlees eten lopen meer risico.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.