N.B.: Als je gekochte broccoli gele bloemetjes heeft, dan komt dat omdat hij in de aarde sneller is gaan verouderen door te weinig water of te weinig voedingsstoffen of teveel warmte. Deze broccoli is met bloemetjes en al prima te eten.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
De broccoli - eetbare gele bloemen, stengels en alles - is perfect voor een snelle draai met wat goede olijfolie in een koekenpan. Ik voeg er ook wat knoflook aan toe en serveer het met goede pasta. Altijd een hoofdbestanddeel hier. (Je kunt geen bloeiende broccoli krijgen in een chique restaurant.
Wat mag u niet eten
Vezelige groenten zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika's en rauwkost.
U zult misschien verbaasd zijn als u hoort dat u de broccolibloemen ook kunt eten als ze eenmaal open zijn. Broccoli raabs zijn de kleine bloeiende toppen van broccoli en ze worden beschouwd als een culinaire traktatie! U kunt ze sauteren met wat EVOO, zout en peper; ze rauw eten; of ze in uw volgende stoofpot gooien .
De broccoli zijn de bloemknoppen die, als ze niet geplukt worden, opengaan tot gele bloemen . Als je de bloemen die je hebt afknijpt, zal het nieuwe clusters van bloemknoppen produceren in de hoeken van de bladeren. Het zullen geen grote scheuten zijn, maar je zult ze kunnen verzamelen om te eten.
Zoeter en malser dan broccoli, gebruikelijke kookmethodes zijn sauteren, stomen, koken en roerbakken. Je kunt de hele bos eten - bladeren, stengel en af en toe gele bloemen .
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Bloeiende groentes
Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Broccolikoppen zijn bloemknoppen. Als je te lang wacht met oogsten , gaan de knoppen open in gele bloemen. Snijd de koppen af als ze nog stevig en donkergroen zijn.
De gele bloemen worden veel gebruikt bij felicitaties, als je iemand wilt opbeuren of als je iemand succes wilt wensen. Ze staan voor vrolijkheid, energie en groei. Je treft ze het meeste aan in de zomermaanden en met Pasen en hebben daarnaast ook de betekenis als warmte en zon.
Snijd de broccoliroosjes met een scherp mes van de hoofdstengel in hapklare stukken. Zowel de roosjes als de stelen zijn volkomen veilig om te eten . De stelen kunnen echter draderig en taaier zijn om te kauwen.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Als de knoppen beginnen te zwellen of geel worden (de bloemblaadjes), snijd dan meteen de kop van de stengel , hoe klein deze ook is, omdat de opengaande knoppen een melige textuur hebben. Laat de plant na het snijden van de hoofdkop kleine zijscheuten in de oksels van de bladeren groeien.
Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Soms schiet de tuin door, niet door bliksem of enge geluiden, maar door stress. Broccoli (Brassica oleracea var. italica) staat erom bekend dat het schiet, of zaad schiet, als het weer warm wordt . De Romeinen noemden broccoli "de vijf groene vingers van Jupiter."
Je weet dat broccolikoppen klaar zijn als ze diepgroen zijn met kleine, dicht opeengepakte knoppen. Oogst broccoli meteen als deze begint te bloeien of geel wordt. Zijscheuten blijven groeien nadat de hoofdkop is geoogst .